Így ünnepelték az Úrnapját egyházmegyéinkben

Hazai – 2016. május 30., hétfő | 16:25

Krisztus testének és vérének főünnepét, vagyis Úrnapját, amelyet a Szentháromság vasárnapját követő csütörtökön ül meg a világegyház, Magyarországon a Szentháromság-vasárnapot követő vasárnapon ünnepeljük, amely idén május 29-re esett. Az alábbiakban hírt adunk az egyházmegyei ünnepi szentmisékről.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Székesfehérvári Egyházmegye

„Mindig találunk új, bámulatos felfedeznivalót a világban, de mégis a legmélyebb és legnagyobb titok maga az ember. Mekkora felfoghatatlan valóság akkor Isten, aki eljött hozzánk, és az Oltáriszentségben köztünk maradt. Az egyház legcsodálatosabb titka és örömének forrása ez” – mondta Spányi Antal megyéspüspök Székesfehérváron, az Úrnapján bemutatott szentmisében.

A főpásztor kiemelte, hogy sok mindent tudhat az ember Istenről, de ez a tudás töredékes. Jézus azért jött, hogy minél jobban megismerjük az Urat, aki mindenütt jelen van. Nemcsak mint Isten mutatta meg magát, hanem – felvéve az emberi természetet – járt a földön, tanított, gyógyított és csodákat tett. A keresztfán értünk meghalt, feltámadt, s tanítványainak megdicsőülten megjelent Jézus jelenik meg számunkra a kenyér és a bor színe alatt.

A megyéspüspök kitért a csodálatos kenyérszaporításra mint az Eucharisztia evangéliumi előképére. A történtek után Jézus a zsinagógában a földi kenyérnél magasabb rendű mennyei táplálékra hívta fel a figyelmet. Ebben a beszédében egyértelműen és világosan kijelentette, hogy az Ő testét valóságos eledelül és vérét valóságos italul fogja adni az emberiségnek.

A szentmise után a főpásztor a székváros híveivel körmenetben vitte végig az Oltáriszentséget a belvárosban. A feldíszített oltárokhoz a város papsága, az asszisztencia, a zászlóvivők, a képviselők, az énekkar és virágszóró kisgyermekek kísérték a szentséget. A felállított négy oltárnál közösen megvallották hitüket, és imádkoztak a világért. Majd visszatértek a bazilikába, ahol a püspöki áldás után a pápai és a magyar himnusszal ért véget az ünnep.

* * *

Veszprémi Főegyházmegye

Veszprémben május 29-én Nagy Károly címzetes apát, kanonok, a Szent Mihály-bazilika plébánosa mutatott be ünnepi szentmisét a főtemplomban. A szentmise után a plébános körülhordozta az Oltáriszentséget a veszprémi várban, ahol négy oltárt állítottak fel a körmenet útvonala mentén. A kisgyermekek virágszirmokat szórtak, a hívek imádsággal és énekkel kísérték az Oltáriszentséget a virágdíszekkel kirakott ideiglenes oltárokhoz, amelyeket a Szaléziánumban, a főplébánián, az érseki palota előtt és a Szentháromság-szobornál állítottak fel. A negyedik oltárnál Nagy Károly az Oltáriszentséggel külön megáldotta a keresztség szentségében aznap részesült kisgyermekeket.

***

Győri Egyházmegye

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban május 29-én a 18 órakor kezdődő szertartás főcelebránsa Pápai Lajos püspök, apostoli kormányzó volt, akivel többek között Németh László általános püspöki helynök, Erdész Ferenc prépost-kanonok, Marics István püspöki irodaigazgató, városplébános, illetve Kovács Gergő Vilmos székesegyházi káplán misézett.

A liturgiát, melyen a bazilika Palestrina-kórusa végezte a zenei szolgálatot, úrnapi körmenet zárta a káptalandombon.

***

Pécsi Egyházmegye

Pécsett Udvardy György megyéspüspök celebrálta az úrnapi szentmisét a székesegyházban, amelyen a szokásnak megfelelően elsőáldozó gyerekek is részt vettek.

Az Eucharisztiában jelenlévő Krisztust ünnepli a katolikus egyház Úrnapján. A nagycsütörtökkel ellentétben, amikor az Oltáriszentség megalapítására, ugyanakkor Krisztus ezt követő kereszthalálára is emlékezünk, Úrnapja a tiszta öröm ünnepe.

Kutas Attila dombóvári plébános elmondta: „Ha az ember rápillant egy kenyérdarabra, az jut eszébe először, hogy jó lenne elfogyasztani. Jézus titokzatos döntése, hogy ebben a formában maradt közöttünk, és ez nagy-nagy örömmel tölti el a keresztényeket. Ezt ünnepeljük most. Krisztus a kenyér színe alatt közöttünk maradt, és arra hív bennünket, hogy együk meg, mert így szeretne átalakítani minket. Az Úrnapjával, az úrnapi körmenettel azt a titkunkat ünnepeljük, hogy Jézus jelen van egy darab kenyérben.”

Az Udvardy György megyéspüspök által celebrált ünnepi szentmisében számos gyermek részesült az elsőáldozás szentségében. A főpásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy az Oltáriszentség erőforrás minden emberi helyzetben, az élet minden területén.

A püspök homíliájában kiemelte: „A gondoskodó isteni gesztusnak a foglalata, megjelenítője az Eucharisztia: a kenyér és a bor színében jelenlévő Krisztus, a maga életével, tanításával, erejével, táplálék mivoltával és örök életet adó ajándékával. Velünk van az Isten. Életünk értelmezési középpontja ő, az örök élet kenyerével táplál bennünket, közösséget teremt bennünk. Az ő áldozata szerzi meg számunkra az örök életet, és mindannyiunkat szolgálatra ösztönöz. Ebben látom az Eucharisztia erejét. Átjárja egész életünket.”

Pécsett a szentmisét követő úrnapi körmenet a székesegyházból indult a kereszt és az Oltáriszentség vezetésével, majd a Sétatéren keresztül a Széchenyi térre vonult, a Szentháromság-szoborhoz. Az utolsó állomás a Dzsámi (Belvárosi plébánia) volt, ahol az ünneplők még egyszer összegyűltek a záró áldásra és a szentmise befejezésére.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye, Veszprémi Főegyházmegye, Győri Egyházmegye, Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria