Ima címmel nyílt grafikai kiállítás Szombathelyen

Kultúra – 2017. szeptember 22., péntek | 12:20

Pozsonyi János Péter grafikai kiállítása szeptember 18-án nyílt meg Szombathelyen az Ars Sacra Fesztivál keretében. A tárlat október 6-ig tekinthető meg az Eölbey-házban, amelyben az egyházmegyei levéltár is működik.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A művészet a szentben gyökerezik – mondta a megnyitón Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész. – Azt látjuk viszont, hogy a reneszánsz idejétől elindult egy folyamat, amely a keresztény tartalmakat kiszorította a művészetekből, és a szakrális művészet a kortárs művészetek között az utolsó helyre került. Az Ars Sacra rendezvénysorozat feladata, hogy ezt a folyamatot az ellenkező irányba fordítsa – hangsúlyozta Tóth Csaba. A művészet ugyanis a szentben gyökeredzik, abból él. És a kortárs művészetben látjuk e tartalom hiányát: megkérdőjeleződik a művészet feladata, küldetése is.

A szakrális művészet hitvalló művészet. Hiteles, vallásos életnek kell az alkotások mögött lennie, hogy a szent magasztosság megjelenjen bennük. Ez Pozsonyi Jánosra igaz, hiszen élete ezer szállal kötődik a szombathelyi székesegyházhoz – mutatott rá a festőművész, majd kiemelte: a művekre az alázatos gondosság, illusztratív-közvetítő magatartásmód, illetve hosszúkás képforma jellemző, amely az életet jelenti, az ég és a föld összekötését.

A tárlat október 6-ig tekinthető meg munkaidőben.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria