Imahét a keresztények egységéért a külhoni egyházmegyékben

Külhoni – 2015. január 20., kedd | 17:10

Január 18-án a határon túli egyházmegyékben is elkezdődött az idei imanyolcad a keresztény egységért, melynek mottója János evangéliumából származik: „Jézus így szólt hozzá: »Adj innom!«” (Jn 4,7).

A nagyváradi székesegyházban január 18-án délután Böcskei László római katolikus megyéspüspök köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta: ezekben a napokban figyelemmel szeretnék szemlélni Jézus példáját, hogy ebből kiindulva még jobban elköteleződjenek az egységre való törekvés mellett. A főpásztor kiemelte, hogy a mottóul választott evangéliumi részlet Jákob kútjánál játszódik, ahol Jézus inni kért egy szamariai asszonytól. Ez a találkozás egy új helyzetet teremtett, és azt jelképezi, hogy Krisztus tulajdonképpen bennünket is megszólít, feltárja előttünk a gőg, a kicsinyesség, a felületesség, a kényelem és a túlzott óvatosság mélységeit, és ugyanakkor felfedi a kiapadhatatlan valódi életforrás titkát, mely a béke és a szeretet által nyilvánul meg a vele való egységben, keresztény jövőt biztosítva a szülőföldünkön.

Virgil Bercea görögkatolikus püspök úgy fogalmazott, akkor vagyunk valóban közel az Úrhoz, ha lehajolunk a kicsikért, az elhagyatottakért, a szenvedőkért.

Csűry István királyhágómelléki református püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy Krisztus vállalta a szamariai utat, amely a farizeusok miatt egyáltalán nem ígérkezett veszélytelennek. 2015 is nehéz lesz a Jézus-követők számára, de nem szabad meghátrálnunk, mert ha a példáját követjük, a Szamarián való áthaladás sok olyan áldást hoz számunkra, amelyekre nem is számítunk, és örvendezhetünk a vele való találkozás ajándékainak.

Mátyás Attila evangélikus lelkipásztor rámutatott: elméletben már közel vagyunk egymáshoz, a gyakorlatban azonban még sok a tennivaló a hétköznapokban. 

Molnár Imola unitárius lelkésznő a főoltár elé kihelyezett, egy nappal korábban fiatalok által elkészített kútra utalva nyomatékosította: bár külsőre látszólag különbözünk egymástól, valójában legbelül mindannyian téglák vagyunk, és reméljük, egyre közelebb kerülünk egymáshoz, ahogyan a kutat formáló téglák is egységet alkotnak.

Nagy Dávid, a Messiási Zsidó Hitközség rabbija Szamariáról szólva elmondta: olyan terület volt, ahol a zsidók összekeveredtek más nemzetbeliekkel, ezért őket a tiszta vérvonalú zsidók lenézték. Az említett asszony is közéjük tartozott, ezen kívül azonban más probléma is volt vele, ugyanis egy elhagyatott helyen nem kommunikálhatott volna férfival a korabeli szabályok szerint. A Názáreti mindezek dacára jó értelemben provokálta őt, bizonyítva azt, hogy nem tesz származás, nem vagy hovatartozás szerinti különbséget, hanem mindenkihez közelít. A rabbi ugyanakkor egy másik érdekességre is felhívta a figyelmet: a víz szó héberül csak többes számban létezik. A három alkotóbetűje tehát teljes egységet feltételez, és ugyanakkor iniciáléja a Messiás, Jézus és Megváltó főneveknek.

Az imaalkalmon a Tábor és Betesda román pünkösdista gyülekezetek pásztorai is szóltak az egybegyűltekhez.

* * *

„Átvitt értelemben mi, székelyek is hasonlítunk egy kicsit a szamaritánusokhoz: valamennyien vegyes családok sarjai vagyunk, magam is. A reformátusnak a katolikussal, az unitáriusnak a reformátussal a közös nevezője, illetve nyelve csakis az imádságban kapcsolódhat egybe – fogalmazott január 19-én a belvárosi unitárius templomban az idei imahét első alkalmán Mátyás Károly főesperes-plébános.

Az imádságról szólva a főesperes elmondta: a lélek szárnya, a szeretet tükre, az erények vitorlája, a bűn számára bezárt ajtó, világítótorony az éjben, és útjelző nappal. Nem nagy szavak kellenek hozzá, hanem tiszta érzések. Kis Szent Teréz mondta: „Nem keresek imakönyvemben szép imákat. Olyan akarok lenni, mint a gyermek, aki még nem tud olvasni. Egyszerűen azt mondani a Jóistennek, amit mondani akarok, és Ő megért engem.”

Az erdélyi hagyományok szerint az ökumenikus imahétre meghívják a vallásközi párbeszédben részt vevő felekezetek képviselőit is, például az unitáriusokat és a Messiási Zsidó Hitközséget.

Fotó: Nagyváradi Katolikus Egyházmegye, Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria