Adventi családos lelki nap Tapolcán

Kishírek – 2014. december 9., kedd | 10:43

November 29-én, szombaton adventi családos lelki napot rendeztek a Tapolcai Római Katolikus Plébánián Szakács Péter, az egyházmegye családreferens papja és a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Munkacsoportja szervezésében – adta hírül a Veszprémi Érsekség honlapja.


A családos nap páratlan összefogással valósult meg, hiszen a Családpasztorációs Munkacsoport mellett számos más helyi közösség is bekapcsolódott a szervezésbe: a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Reményforrás Egyesület mellett a tapolcai Batsányi János Gimnázium önkéntes diákjai, illetve a plébánia önkéntesei is aktívan közreműködtek az eseményben.

Az adventi családi lelki nap délután három órakor közös énekléssel vette kezdetét a templomban Csernai Balázs atya és zenész barátainak vezetésével. Ezt követően Szakács Péter atya a gyermekekkel folyatott beszélgetésében szép ívet rajzolt a Szent Erzsébet-napi kenyérosztástól a mostani adománygyűjtésig. A szamár igaza című tanmesével pedig kitűnő alapot teremtett ahhoz, hogy az ajándékozás és a várakozás öröméről, és annak másokkal történő megosztásáról beszélgessenek. A rendezvény jelmondatául az „Uram, mit kívánsz, hogy cselekedjem?” igét választották, ennek szellemében játék- és könyvgyűjtést tartottak. A sok száz adomány a plébánia, a tapolcai óvodák, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat együttes segítségével fog eljutni a rászoruló családok gyermekeihez még karácsony előtt.

Négy órától a plébánia épületében családos játékokkal, adventi ajtódísz és mécses készítésével folytatódott a program. A plébánia úgy várta az egyházmegye számos pontjáról érkezőket, mint egy igazi nagycsalád a távolban élő gyermekeit: meghitten, szeretettel, ünneplőbe öltözve. Az egész este is úgy telt, mint egy bensőséges családi ünnep: míg a gyermekek a kisszobában játszottak, a szülők és nagyszülők a nappaliban társalogtak terített asztal mellett.

Az időközben elkészült mécsesekkel aztán a közel kétszáz résztvevő hat órakor felvonulást tartott a Malom-tó körül, majd mindenki a templomba vitte és az adventi gyertya körül helyezte el a maga mécsesét. Az adventi családos lelki napot lezáró szentmisében Szakács Péter atya ismét emlékeztetett arra, hogy a növekvő decemberi sötétséggel szemben az adventi gyertyák száma is egyre több. Erre a kegyelmi várakozásra és lelki megújulásra kaptunk mindnyájan meghívást.

Fotó: Veszprémi Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria