Iraki keresztény területekre látogatott Fabiny Tamás evangélikus püspök

Hazai – 2017. április 28., péntek | 18:40

Nemrég tért haza iraki útjáról Fabiny Tamás evangélikus püspök. Április 27-én beszélt tapasztalatairól, valamint az Ökumenikus Segélyszervezetnek a térségben folytatott tevékenységéről.

Fabiny Tamás az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában felidézte: a térségben az elmúlt évezredekben, évszázadokban a kisebbségben élő keresztény közösségek számos nehézséggel néztek szembe. Az utóbbi néhány évtizedben különösen nagy veszéllyel kellett szembenézniük, főként a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet megjelenése óta.

A püspök – az Ökumenikus Segélyszervezet egyik alapító egyházának képviselőjeként – több ottani egyházi vezetővel is találkozott. Járt többek között Erbílben, egy másik településen pedig meglátogatott egy menekülttábort is. Elment Moszul-közeli városokba is, amelyeket 2014 augusztusában szállt meg az Iszlám Állam. Az egyik ilyen településen, ahol egy ház sem maradt épen, a helyi katolikus templom újraszentelésén is részt vett.

A püspök felidézte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet már 2003 óta segít a térségben, tavaly nyáron erbíli központtal pedig egy irodát is létrehoztak. Így nemcsak a távolból, hanem a helyszínen is segítenek. Az adományok szétosztása mellett fizikai és lelki segítséget is nyújtanak.

Forrás: MTI

Fotó: Evangélikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria