Az irgalom a 20. Faludi Filmszemle témája

Kultúra – 2016. július 24., vasárnap | 17:02

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti jubileumi, 20. tematikus nemzetközi filmszemléjét és hozzá kapcsolódó fotópályázatát. Az akadémia az irgalmasság évéhez kapcsolódóan idén az irgalmat választotta a szemle hívószavának.

„Megbocsátásra éhes zarándokok vagyunk, a test és a lélek irgalmas cselekedeteinek koldusai. Nem menekülhetünk a kívül-belül sürgető Szó elől, mert egy vagyunk, menthetetlenül. A nyomor kiáltásai ébresztgetik alvó lelkiismeretünket…”

A nevezők a meghirdetett témát film vagy fotó formájában, a nevezési feltételekben részletezettek szerint dolgozhatják fel. Az akadémia olyan szakmailag igényes alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

A beküldött filmeket szakmai zsűri bírálja el. Az előzsűri által a versenyprogramba választott munkák a közönség, az alkotók és a zsűri jelenlétében nyilvános vetítésen kerülnek bemutatásra, amelyet ugyancsak nyilvános értékelés követ. A zsűri három kategóriában (kísérleti film, kisjátékfilm, dokumentumfilm) ad ki díjakat (I., II., III.), illetve különdíjakat. A mozgóképművész és egyéb filmes szakok, művészeti egyetemek, illetve főiskolák hallgatóinak filmjeit külön kategóriában díjazza a zsűri. Ezen kategória magyar nyertese részt vehet a Port.hu Profissimo programban.

A Port.hu 1996 óta a leglátogatottabb hazai programajánló portál, amely elkötelezett híve a sokszínű kultúra terjesztésének. 2016 elején életre hívták a Port.hu Profissimo programot, melyben a különböző művészeti ágakban kiemelkedően teljesítő, alkotó, értéket teremtő talentumoknak biztosítanak lehetőséget a bemutatkozáshoz és az országos ismertség megteremtéséhez. A tehetségeknek a Port.hu rovataiban és a nyomtatott Port Magazinban az egyéni igényeknek megfelelően nyújtanak felületet, bízva abban, hogy az újságíróik által összeállított anyagok, portrék, interjúk mások számára is inspiratívan hathatnak.

A fotópályázatra beküldött fotók közül a fotós zsűri döntése alapján az akadémia az Uránia Nemzeti Filmszínház emeletén kiállítja a legjobbakat. A díjak átadására a filmszemle díjkiosztóján kerül sor.

A pályázat határideje: 2016. október 3.

A filmszemle ideje: 2016. november 18-19., ART+Cinema

Fotókiállítás: 2016. november 17-20., Uránia Nemzeti Filmszínház

Díjkiosztó, díjazott filmek vetítése: 2016. november 19. 19 óra

A nevezési feltételek ITT olvashatók.

A szemlét követően az akadémia értékelő szakmai napot tart a filmesek és a fotósok számára, amelyen a nevezők és a zsűrik tagjai vesznek részt. Itt nyílik lehetőség átfogóbb konzultációra, eszmecserére.

További információ kérhető a film@faludiakademia.hu email-címen.

Forrás: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria