Ismerik őt? – Aigner Géza volt a szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár vendége

Hazai – 2017. március 27., hétfő | 19:59

Március 20-án Aigner Géza répcelaki plébános volt a vendége a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár „Ismerik őt?” címmel útjára indított bemutatkozó estjének.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Aigner Gézát vagy munka közben – szentmise, templomfelújítás, zarándokok kísérése, események szervezése –, vagy mint Szent Márton lelkiségének, életének hirdetőjét ismerhetik az emberek. Híveivel, legyenek gyerekek vagy felnőttek, mindig részt vesz az egyházmegyei eseményeken.

Aigner Géza Letenyén született: egy fiú és négy lány testvérével osztozott szülei szerető gondoskodásán. 7-8. osztályos korában fogalmazódott meg benne a papi hivatás gondolata, amely az esztergomi ferences gimnáziumban eltöltött középiskolai évek alatt csak még inkább megerősödött benne. Együtt tanult Lendvai Zoltán atyával, aki már akkor gördeszkájával csalt mosolyt az emberek arcára.

A katonaság pedig olyan volt, mint egy kisszeminárium – osztotta meg Géza atya – ötvenketten voltunk ott papnövendékek.

A katonaság és a szeminárium után dolgos hétköznapok következtek Géza atya számára... A kivetített fotókon számos, templomfelújítás közben készült képet láthattak a jelenlévők, amelyek Géza atyát is szerszámokkal, munkásruhában mutatják. Feladatot vállalt a szombathelyi Szent Márton-templomban, ahol a kolostort és a templomot elválasztó falat bontották ki, lehetőséget adva a felújításra, fejlesztésre; de dolgozott a szentivánfai, csánigi templomoknál is.

Fontos az értékek megőrzése – hangsúlyozta Aigner Géza, majd hozzátette: és persze Szent Márton.

A plébános számtalan előadással, zarándokúttal a háta mögött fáradhatatlanul hirdeti a savariai születésű szent életpéldáját és beszél róla azoknak a zarándokoknak, akik ellátogatnak a vámoscsaládi Szent Márton-plébániára, mely fíliaként a répcelaki plébániához tartozik. Aigner Géza így tett akkor is, amikor a tours-i érsek és a vele érkező csoport látogattak el hozzá tavaly, a Szent Márton-évben.

A teremtett világ megismerésére és védelmére is nagy hangsúlyt helyez a plébános.

Az emberiség az energiafelhasználás korlátozása nélkül, saját igényeinek korlátozása nélkül nem lesz képes fennmaradni. Lehet, hogy kevesebb dologra lenne szükségünk, és azt kellene jobban megbecsülni – fogalmazott Géza atya, majd verssel búcsúzott a megjelentektől. Plébános elődje, Hegedűs Vince írásaiból olvasott fel két, napjainkban költeményt. 

Az „Ismerik őt?” program vendége legközelebb Kálinger Roland tábori lelkész lesz.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria