Iszlám Állam – muzulmánok tiltakoztak a barbarizmus ellen Franciaországban

Kitekintő – 2014. szeptember 28., vasárnap | 17:55

Több francia városban is megemlékezést tartottak muzulmán szervezetek szeptember 26-án az Algériában két nappal korábban iszlamisták által lefejezett francia túsz, Hervé Gourdel emlékére – tájékoztat az MTI.

„Mi, franciaországi muzulmánok, megálljt mondunk a barbarizmusra” - mondta Dalil Boubakeur, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) elnöke a párizsi nagymecset előtt tartott nagygyűlésen, amelyen több százan jelentek meg. „Ez a nagygyűlés a nemzeti egység szándékának erős és hangos kifejeződése” – tette hozzá.

A megemlékezésen megjelent többek között Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, Jean-Michel Dubost püspök a francia püspöki konferencia képviseletében, és Valérie Pécresse volt jobboldali gazdasági miniszter és kormányszóvivő.

„A vak terrorizmussal, barbarizmussal szemben, hogyan beszélhetünk, kedves testvéreim, iszlámról? Megölni egy embert, mondja a Korán, olyan mintha az emberiséget ölnénk meg. Az iszlámban az élet szent. Az iszlám a tolerancia ... A méltóságunkkal, a megemlékezésünkkel, mindannyian azt kívánjuk kifejezni, hogy megvetjük ezeket az elvetemült bűntetteket” – hangsúlyozta az Európa legjelentősebb, mintegy 5-6 milliós muzulmán közösségét képviselő szervezet vezetője.

Jean-Michel Dubost, Évry-Corbeil-Essonnes püspöke rövid felszólalásában arra kérte a muzulmánokat, hogy legyenek büszkék magukra. „Nem osztom a hiteteket, de tisztelem. Együtt kell megnyernünk a béke csatáját” – fogalmazott a katolikus vezető.

Párizs főpolgármestere pedig üdvözölte, hogy a CFCM „a franciaországi toleráns, nyitott és a köztársaság törvényeit tiszteletben tartó iszlám” híve.

Több vidéki városban, egyebek mellett Nantes-ban, Saint-Etienne-ben is hasonló megemlékezések voltak, este pedig Párizsban a muzulmánok társadalmi kulturális intézete előtt rendeznek a terrorizmus elleni tiltakozó megmozdulást.

Az 55 éves Hervé Gourdel túravezető emlékére – akit szeptember 21-én, vasárnap raboltak el az algériai hegyekben, ahol helyi barátaival kirándult – Nizzához közeli Saint-Martin-Vésubie hegyi faluban, ahol a férfi nyári hegyi túrákat szervező irodáját működtette, szeptember 25-én, csütörtök este 800-an vettek részt a csendes emlékező menetelésen.

A Le Figaro című konzervatív lapban szeptember 26-án Mi is mocskos franciák vagyunk címmel muzulmán közéleti személyiségek szolidaritásukat fejezték ki az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet áldozatai iránt.

A kifejezést Abu Mohamed el-Adnáni, a dzsihadista milícia hivatalos szóvivője szeptember 22-én megjelent beszédében használta, amelyben arra szólította fel az IS ellen formálódó nemzetközi összefogás országainak muzulmánjait, hogy lefejezésekkel és merényletekkel tegyék pokollá az „ellenséges társadalmak életét”. A Washington vezette katonai koalíció tagjai között kiemelte a dzsihadisták elleni összehangolt fellépésről szóló nemzetközi konferenciának otthont adó, „rosszindulatú és mocskos franciákat”.

A kivégzett francia túsz családja azt kérte, hogy a megemlékezéseket méltósággal és visszafogottsággal tartsák meg a szervezők. „Nem tűrjük el a gyűlölködő, provokáló és politikai beszédeket, bármelyik oldalról érkezzen. Nem szeretnénk, ha a politikusok felszólalnának (a nagygyűléseken)” – írta közleményében a család.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria