Jelentősen csökkent a Gyulafehérvári Caritas román állami támogatása

Külhoni – 2015. január 19., hétfő | 16:17

A segélyszervezet közleményét olvashatják a román állami támogatás nagymértékű csökkentése miatt kialakult helyzetről.

Közhasznú feladatokat ellátó szervezetünk a 34/1998-as törvény értelmében évek óta pályázik működési költségeinek részbeni fedezésére. 2013-ig a kért támogatási összegeket nagyjából meg is kaptuk, amelyek a különféle szociális programok teljes működési költségeinek 24–55%-át tették ki. Ez azt jelentette, hogy erre, mint biztos forrásra, lehetett tervezni, építkezni, a szociális szolgáltatásokat fenntartani, sőt fejleszteni. A tavalyi évtől viszont megváltozott a helyzet, minden szakmai vagy adminisztratív indoklás nélkül több pályázatunkat elutasították, az állami szubvenciót csökkentették. Ennek példájaként míg 2013-ban 3 506 760 lej volt a megítélt támogatás, addig 2015-re ez az összeg 2 289 236 lejre csökkent.

Az elmaradozó támogatás idén még súlyosabban érinti egyes programjainkat. Míg az otthoni beteggondozó szolgálatunk, idősotthonaink, nappali foglalkoztatóink egy része és a fogyatékkal élőknek szóló szolgálatunk bizonyos százalékban állami támogatást élvez, addig a család típusú gyermekotthonainkra, korai nevelő és fejlesztő központjainkra, családsegítő szolgálatunkra, hátrányos helyzetű gyermekeket és fiatalokat felkaroló programjainkra, a fogyatékos fiatalok nappali fejlesztőközpontjára és a többi nappali foglalkoztatóinkra kért támogatást elutasították. Így a 2015-ös év elején gyakorlatilag 1 849 284 lejes hiánnyal kell számolnunk, amely kétségessé teszi több mint 1 500 ellátott sorsát.

A kiesés leginkább a hátrányos helyzetű gyermekeket, fiatalokat, fogyatékkal élőket érinti, de az időseket is, hiszen a támogatási politikából az derül ki, hogy a teljesen ápolási, függőségi állapotban lévőket támogatják. Ezzel szemben azokat nem, akik nincsenek ennyire rossz helyzetben, de megvan az esélyük erre, és így hamarabb kerülhetnek ilyen állapotba.

Fontos számunkra, hogy olyan programokat is fenntartsunk, amely nemcsak az akut szociális problémákat kezelik, hanem megelőzik azokat. Az azonnali szükségletek ellátása pillanatnyilag megoldja a szükséget szenvedők problémáját, de ettől még a szociális problémák megmaradnak, és aki a segítséget kapta, függővé válik, és nem tud kitörni abból az állapotból, amiben van. Szociális gond az is, hogy annak a gyermeknek, fiatalnak, fogyatékkal élőnek, idősnek nincsen meg a lehetősége, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljön, mint jobb módban élő kortársai. Ezért nyújt szervezetünk olyan programokat a gyermekek és fiatalok számára, amelyek a hosszú távú felzárkóztatást hivatottak szolgálni, ami most úgy tűnik, hogy a román állam számára nem jelent prioritást.

2015. január 16.

Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria