Jorge Mario Bergoglio 14 évvel ezelőtt lett bíboros

Kitekintő – 2015. február 21., szombat | 20:10

14 évvel ezelőtt, 2001. február 21-én kreálta bíborossá II. János Pál pápa Buenos Aires akkori érsekét, Jorge Mario Bergogliót. A Vatikáni Rádió felidézett egy akkori, az argentin La Nacion lapnak készített interjút Bergoglio bíboros érsekkel a kinevezés kapcsán. A Vatikáni Rádió írását közöljük.

A mából nézve valóban rendkívüli a 14 évvel ezelőtti esemény, hiszen 12 évvel később az egykori argentin bíboros érsek szentté avatta a lengyel pápát. A Vatikáni Rádió olasz munkatársa felidézte a 14 évvel ezelőtti bíborossá kreálás eseményét Elisabetta Piquével, azzal a kollégával, aki az argentin La Nacion lapnak készített interjút Bergoglio bíboros érsekkel a 2001-es konzisztórium során.

Elisabetta Piqué elmondta: ebből az alkalomból ismertem meg Jorge Mario Bergogliót, mert én voltam akkor a La Nacion római tudósítója. Azt kérték tőlem, készítsek vele egy interjút, és ebbe ő beleegyezett, annak ellenére, hogy általában nem adott interjúkat. Emlékszem, hogy a (Piazza Navona melletti) Papi Vendégházban készült az interjú, ahol ő rendszeresen meg szokott szállni, ha Rómában járt. Rögtön meglepett a személyisége: alázatos lénye és a világos beszéde. Mindez abban az időszakban történt, amikor Argentína gazdaságilag összeomlott, az ország nagyon nehéz helyzetbe került. Bergoglio bíboros közvetlen módon válaszolt a kérdésekre. Újraolvasva az akkori interjút, a pápa most is ugyanazokat a nagy témákat veszi elő.

Kinevezésekor Bergoglio bíboros elmondta, nem akar semmiféle ünneplést, és azt kérte, hogy ajándék helyett gyűjtsék egybe a neki szánt pénzt és adják Buenos Aires szegényeinek. Ugyanezt tette, amikor pápa lett: „Ne gyertek Rómába – üzente haza –, hanem az útiköltséget adjátok a szegényeknek!” Ez volt az ő magatartása: mindig az utolsókra gondolt. Ezt mutatja ruhái története is: elődjének, Guarracino érseknek a papi ruháit használta.

A Vatikáni Rádió olasz munkatársa felidézte, annak a napnak a fényképei megható érzéseket keltenek benne: a már öreg és beteg, mára már szent II. János Pál pápa, aki Bergoglio érsek fejére teszi a bíborosi birétumot. „Ezt a képet látva most is megborzong az ember. Hihetetlen arra gondolni, hogy II. János Pál pápa, már egészen betegen, annak adja a gyűrűt, aki aztán évekkel később utóda lesz és szentté avatja őt.”

Elisabetta Piqué visszaemlékezett arra, hogy az interjúban megkérdezte a kinevezéskor Bergoglio bíborostól: „Gondolt-e arra, hogy bíboros lesz?” Azt válaszolta nekem: „Nem, soha nem jutott eszembe.” Kérdeztem: „Bíborossá lenni azt jelenti, hogy csúcsra érkezni?” „Nem, hívő módon élem meg és imádkozom. Minden felemelkedés leereszkedést is jelent. Szükség van arra, hogy leereszkedjen az ember, hogy jobban tudjon szolgálni.” Akkor azt mondtam neki: „Most ön választó bíboros és egy esetleges következő konklávén, tekintve az ön korát, akár pápajelölt is lehet!” Erre nevetve válaszolt: „Azt hiszem, ez a pápa, még ha beteg is, sok évet élhet, fizikailag egy atléta, és lenyűgöző erejű ember.” Ekkor 2001 volt és II. János Pál pápa négy évvel később halt meg.

Elisabetta Piqué felidézte: Jorge Mario Bergoglio mindig hangsúlyozza, hogy a püspök ne legyen fejedelem. Tudjuk, hogy Buenos Airesben nem élt az érseki rezidencián, nem akart autót sofőrrel, gyalog és metróval járt a városban. Életét mindig egyszerűség és alázat jellemezte. Mindig példa volt, aki ismerte őt, ezt pontosan tudja.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria