Juncker: A norciai bazilika újjáépítése nemcsak az európai szolidaritás kötelező jele

Kitekintő – 2017. március 24., péntek | 15:42

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Renato Boccardo spoleto-norciai érseknek minap írt levelében úgy fogalmaz: a Szent Benedek-bazilika újjáépítése nemcsak az európai szolidaritás kötelező jele, hanem a kulturális, társadalmi és történelmi örökség helyreállításának jelképes cselekedete.


Idén a norciai bencések a főtéren imádkozták el a vesperást
Szent Benedek égi születésnapja előestéjén

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke levelet írt Renato Boccardo érseknek, a spoleto-norciai egyházmegye főpásztorának. A levél jelképesen március 21-én, Szent Benedek, Európa fővédőszentje liturgikus ünnepén érkezett meg az érseki hivatalba.

Renato Boccardo érsek ezt megelőzően az elmúlt napokban levelet írt Jean-Claude Junckernek, hogy megköszönje azt az elkötelezettséget, melyet az Európai Bizottság nevében annak elnökeként kinyilvánított a bazilika újjáépítésében.

Kedden, Szent Benedek emléknapján a spoleto-norciai érsek éppen a Norciában tartott ünnepi szentmise után vehette kézhez az Európai Bizottság elnökének levelét, melyben többek között ez áll: „Mély meggyőződésem, hogy a norciai Szent Benedek-bazilika helyreállítása nem csak a szolidaritás kötelező jele az Unió részéről Norcia városa és az egész umbriai térség felé, hanem annak a szükségszerűségnek a jelképes cselekedete, hogy újjáépítsük a földrengés által sújtott vidék kulturális, társadalmi és történelmi örökségét, annak feltételeként, hogy a régió gazdasági élete teljesen helyreálljon. Jómagam közvetlenül követem a norciai Szent Benedek-bazilika újjáépítési munkálatait, az Európai Unió hozzájárulásával.”

A bazilika újjáépítése csak egy része annak a támogatásnak, amellyel az EU segíti a földrengés sújtotta térséget. „Örömmel utazom el az Ön országába – olvasható még a levélben –, hogy együtt lehessek Önökkel az újjáépítési munkák végeztével, hogy közösen tanúsítsuk az Európai Unió népei közötti konkrét szolidaritást.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria