Karácsonyi koncert a Vatikánban – A pápa fogadta a fellépő művészeket

Ferenc pápa – 2017. december 15., péntek | 18:11

December 16-án este tartják a VI. Pál kihallgatási teremben a 25. vatikáni karácsonyi koncertet a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció támogatásával, melyen számos nemzetközi híresség is fellép. Ferenc pápa december 15-én fogadta a fellépő művészeket és a támogatókat az Apostoli Palota Kelemen termében.

A jegyekből befolyó összeget a Kongói Demokratikus Köztársaság és Argentína hátrányos helyzetű gyermekei megsegítésére fordítják. A pápa elismeréssel szólt erről az érzékenységről, amellyel a segítséget és szolidaritást igénylő szükséget szenvedők felé fordulnak a kezdeményezés előmozdítói. Mint fogalmazott, a karácsony jelentősége ebben is áll.

A karácsony olyan ünnep, amely a legfagyosabb szíveket is felmelegíti, eltávolítja a másik ember iránti közöny korlátait, a másik iránti nyitottságra és az ingyenes önajándékozásra ösztönöz. Ezért ma is arra van szükség, hogy a karácsony békére és testvériségre buzdító üzenetét hirdessük. Képviselni kell ezt az eljövetelt őszinte, hiteles érzések kimutatásával, amelyek áthatják ezt az eseményt. A művészet kiváló eszköz arra, hogy megnyissuk az értelem és a szív kapuit karácsony igazi jelentésének befogadására – tette hozzá a Szentatya.

A művészek alkotásaikkal, a zenével és az énekkel együtt képesek megérinteni az emberi tudat legbensőbb dimenzióit. A művészet behatol a tudat legintimebb részébe – emelte ki Ferenc pápa, végül pedig annak a reményének adott hangot, hogy a vatikáni karácsonyi koncert alkalom lesz a gyengédség magjának elvetésére. A gyengédség szó ugyanis ma teljesen feledésbe merül. Ne az erőszakot és a háborút, hanem a gyengédség, a béke és a befogadás magvait vessük el!

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria