Kateketikai tanácskozás Kolozsváron

Külhoni – 2018. szeptember 19., szerda | 12:13

Harmadik alkalommal rendezték meg szeptember 13–14-én a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara és a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye közös szervezésében a négy romániai magyar nyelvű egyházmegye hitoktatásért felelős szakembereinek tanácskozását Kolozsváron.

A találkozónak több célja is van: értékelni az elmúlt tanév közös programjait, és lehetőséget teremteni a következő év megtervezésére, ösztönözve az új kezdeményezéseket. A szervezők szeretnék, hogy ez a fórum a nélkülözhetetlen szemléletváltás megvalósításának mozgatórugója is legyen az iskolai és plébániai hitoktatás terén. Az időközben elkészült tantervek és tankönyvek már ezt követik, azonban – amint az az idei találkozón is elhangzott – az új szemlélet gyakorlatba ültetése többek számára kihívást jelent. Ezért a programon e kérdéskör kapta a legnagyobb hangsúlyt.

Nemes István hittanár, a nagyváradi Posticum programigazgatója elmondta: az új, kompetenciaalapú szemlélethez nélkülözhetetlen a módszertani megújulás, az új tantervek és tankönyvek is ezt szorgalmazzák. A tankönyvbe foglaltak – gyermek és tanár számára – elsődlegesen lelkiséget közvetítenek, a személyes megérintettségig szeretnének vezetni, ám ehhez a tanárnak a leghatékonyabb, valóban célirányosan kompetenciafejlesztő módszereket kell választania. Szükséges tehát az ő folyamatos továbbképzése is.

A felszólalók további közös vagy összehangolt programú tanfolyamok indítását, segédkönyvek kiadását és a szemléletek közeledését szolgáló közös programok szervezését látják fontosnak. A Bolyai Nyári Akadémia keretében szervezett nyári hittanári továbbképzés programjai tudatosan igazodnak a szemléletváltás meggyökereztetéséhez, ezzel kapcsolatban a fórum résztvevői is elégedetetten nyilatkoztak. Az idei temesvári továbbképzés minden szempontból magas színvonalúnak mondható, ezt a színvonalat a jövő július 22. és 27. között a szatmári egyházmegyében megrendezendő képzésen is igyekeznek tartani.

A tantárgyverseny részleteinek megbeszélése mellett a tanácskozáson szóba került a tanári versenyvizsgák tematikájának megújítása; a négy egyházmegye hitoktatói számára meghirdetendő zarándoklat szervezése; a tanári oklevelet nyújtó, posztgraduális rendszerben elvégezhető pedagógiai modul részletei és a négy egyházmegyét összefogó hitoktatási bizottság hivatalos formában, saját irodával és fizetett alkalmazottakkal való működtetése.

Örömteli esemény volt az új elsős és másodikos hittankönyvek szerzőinek bemutatkozása, illetve a tankönyvek és elkészülésük folyamatának ismertetése. Az új hatodikos hittankönyvet is bemutatták. Mind a három könyvhöz készült digitális verzió is.

A kateketikai fórum első ülésének végétől aktívan bekapcsolódott a munkálatokba Böcskei László nagyváradi megyéspüspök is, aki pénteken reggel a Szent Mihály-templomban celebrált szentmisét, majd a program végén több pontban foglalta össze a hitoktatókkal kapcsolatos elképzeléseit.

A főpásztor kifejezte: szeretné, ha a hitoktatók valóban a püspökök és papok munkatársai lennének a küldetésben, olyan társak, akiknek víziói, akár merészebb elképzelései is vannak, s azokat meg is tudják értetni másokkal, és elkötelezetten dolgozni is tudnak értük. Szeretné, ha jó szakemberek lennének, akik maximálisan át is élik azt, amit mondanak, s akik „folyamatosan keresik a forrást, és frissen is tartják magukat annak vizéből”. Szeretné, ha kreatívak lennének, és jó megoldásokat találnának a kihívásokra. Böcskei László püspök arról is szólt: jónak látná, ha a hitoktatás a gyerekeken túl a szülőket is megcélozná, a hatékonyság szempontjából ugyanis a család és az iskola, illetve az egyházközség összekapcsolása elsőrendű fontosságú.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria