Katolikus cigányok találkozóját tartották Kárpátalján

Külhoni – 2017. június 15., csütörtök | 9:46

A felső-Tisza-vidéki Visk templomában tartották idén a munkácsi egyházmegye cigány híveinek találkozóját június 10-én. Több mint kétszázan érkeztek a különböző településekről: Gálocsból, Koncházáról, Homokról, Pósaházáról, Beregújfaluból és Viskről. Majnek Antal püspök mutatott be ünnepi szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az oltár előtt három képet állítottak fel: a Cigány Szűzanya szobrának képét (a szobor a Vatikánban, az Elvándorlók és Úton Lévők Pápai Tanácsának kápolnájában található), Ceferino Giménez Malla, az első boldoggá avatott roma portréját, valamint a Boldog Emilia Fernandez Rodrigezt ábrázoló képet. A cigány fiatalasszony szintén a spanyol polgárháború idején halt vértanúhalált; idén március 25-én avatták boldoggá, élettörténetével már korábban megismerkedhettek a kárpátaljai cigányok.

Majnek Antal püspök a fatimai emlékévről és a Szűzanyának hitünkben, Jézus felé tartó utunkon betöltött szerepéről beszélt a szentmisén. A felajánlási résznek is ez volt a tematikája: Mária mint édesanyánk, pártfogónk, segítségünk a Jézus felé vezető úton.

Az ostya és a bor mellett munkaeszközöket vittek az oltár elé az ünneplők, valamint zöldségeket és gyümölcsöket; egy család koronát hozott, mely azt jelképezte, hogy Mária a családok királynője. A tárgyak mind azt fejezték ki, hogy a jelenlévők felajánlják magukat, munkájukat, szenvedésüket, imájukat Máriának, kérik pártfogását, s azt, hogy Jézushoz vezesse őket.

A szentmisén Kvascsuk András viski plébános, Pogány István ungvári plébános, püspöki helynök és Hajas Ámosz OFM nevetlenfalvi plébános koncelebráltak. A liturgiát követően Ámosz atya tartott előadást – saját életének eseményein keresztül mutatva be, hogy Isten szó szerint leszállt közénk, minden nyomorúságunkat előre átélte, mindig mellettünk van, bármi történjen is velünk, s képes a rosszat jóra fordítani.

Az előadást a cigány hívek tanúságtételei követték; megrendítő testi-lelki csodákról számoltak be, melyeket Isten vitt végbe életükben. Ezt követően Majnek Antal püspök a jelenlévőkkel együtt elmondott imádságban felajánlotta az egész cigány népet a fatimai Szűzanyának.

A rendezvény végén a különböző településekről érkező gyermekek léptek fel: költeményeket és bibliai verseket szavaltak, valamint liturgikus táncokat mutattak be. A találkozó ebéddel, majd énekléssel és tánccal zárult.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye Sajtóirodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria