Katolikus segítséggel történt előrelépés a mozambiki béketárgyalások során

Kitekintő – 2016. augusztus 22., hétfő | 14:09

A 2014-es, sokat vitatott választások óta a délkelet-afrikai országban ismét mély politikai válság uralkodik. Július 18-án kezdődött a nemzetközi közvetítés a szemben álló felek között. A béketárgyalások egyik főszereplője a katolikus Szent Egyed (Sant’Egidio) közösség.

Az elmúlt hónapokban a mozambiki kormány és a legnagyobb ellenzéki párt, a Renamo erőinek fegyveres összetűzései sok áldozatot követeltek, több ezren pedig a szomszédos Malawiba menekültek.

Július 18-án kezdődött a nemzetközi közvetítés a béke érdekében, a jelenlegi politikai válság megoldására. Az Európai Unió – Mario Raffaelli olasz szocialista politikus és Angelo Romano atya, a Sant’Egidio közösség tagja vezetésével – koordinálja a különböző közvetítőket.

A közvetítők egy tizenkét fős vegyes bizottsággal tárgyalnak, amelynek tagjai a Mozambiki Köztársaság elnökének és a Renamo elnökének képviselői. Augusztus 17-én a tárgyalások jelentős eredményre vezettek. A Renamo a politikai válság kezdete óta azt kéri, hogy kormányozhasson Mozambik azon tartományaiban, ahol a népesség nagyarányú támogatását élvezi. Ehhez azonban egyeztetésekre, a mozambiki helyi vezetés reformjára van szükség. A tárgyalások során elérték, hogy a közvetítés része legyen ez is: hamarosan külön albizottság foglalkozik ezzel a kérdéssel, a decentralizáció jegyében. Ez lehetővé teszi, hogy növekedjen a felek között a kölcsönös bizalom, amely nélkülözhetetlen a békéhez.

A Szent Egyed közösség jelen van Mozambik minden tartományában. Főszereplője volt azoknak a béketárgyalásoknak, amelyek eredményeképpen 1992. október 4-én aláírták a békeszerződést, és folyamatosan tevékenykedik a nehezen megteremtett, törékeny béke megóvása érdekében. Napjainkban is az elsők között küzd azért, hogy megvédje ennek a történelmi jelentőségű egyezségnek az eredményeit, hogy az ország a béke és a fejlődés, az együttélés útján haladjon. A „béke nemzedéke”, vagyis azok, akik már az 1992-es békeszerződés után születtek, ma már többségben vannak az országban, és azt kérik, hogy vezetőik ne sodorják veszélybe az eddigi eredményeket.

Forrás és fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria