Keleti pátriárkák delegációja látogat Irakba

Kitekintő – 2014. augusztus 19., kedd | 18:39

A maronita Bechara Boutros al-Rahi vezeti a keleti pátriárkák Irakba látogató delegációját, amely ezen a héten támogatását és szolidaritását fejezi ki keresztények ezreinek, akik az iszlám milicisták előrenyomulásától szenvednek – közli a Vatikáni Rádió.

Az iraki kurd központba, Erbílbe tartó, al-Rahi pátriárka által vezetett küldöttség a tervek szerint Bagdadban is látogatást tesz, ha a biztonsági helyzet megengedi, hogy egyeztethessenek a tisztségviselőkkel – nyilatkozta Samir Mazloum püspök a Libanon Hangja nevű rádióállomásnak.

A főpásztor elmondta: a delegáció augusztus 18-án indult útnak; kurd tisztviselőkkel – így Louis Sako pátriárkával, az iraki káld katolikus egyház vezetőjével is – találkoznak.

A nemzetközi aggodalom fokozódott a keresztények iraki helyzete miatt, miután az Iszlám Állam (IS) elfoglalta az ország nagy részét, azt követően, hogy júniusban bevette Moszult. Az értesülések szerint a keresztények – a többi iraki kisebbséggel együtt – a következő felszólítást kapták a megszállóktól: áttérnek az iszlám hitre, vagy adót fizetnek mint nem muzulmánok, vagy elhagyják az országot. Ha egyikre sem hajlandóak, kivégzés vár rájuk. Míg számos nyugati ország, köztük Franciaország menekültstátuszt kínált a keresztényeknek, addig az iraki és a közel-keleti keresztény közösség vallási vezetői elutasították ezen ajánlatokat, kifejezve, hogy a keresztény közösségnek fenn kell maradnia a Közel-Keleten.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria