Képek a szegénységről és a szegénységben segítőkről – A karitász jubileumi fotókiállítása

Hazai – 2017. január 17., kedd | 15:40

„A szegénység (h)arcai” címmel nyílt fotókiállítás január 16-án Budapesten, a Párbeszéd Házában. A Katolikus Karitász tavalyi kettős jubileumi évében meghirdetett fotópályázat legjobb alkotásaiból nyílt tárlatot Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója nyitotta meg.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Écsy Gábor a megnyitón elmondta, az elmúlt esztendőben a szervezet kettős évfordulót ünnepelt, hiszen a magyarországi Katolikus Karitász nyolcvanöt évvel ezelőtt alakult meg, s huszonöt évvel ezelőtt szerveződött újjá. Számtalan programmal emlékeztek e kettős jubileumra: kiállításokkal, rendezvényekkel, zarándoklatokkal, konferenciákkal, lelkinapokkal.


A szegénység (h)arcai címmel meghirdetett jubileumi fotópályázaton hivatásos és amatőr fotósok egyaránt indulhattak. A pályázat célja az volt, hogy a résztvevők a fényképezés művészi eszközével mutassák be a szegénységet, a szegénységben élő embereket, megmutatva a segítségnyújtás lehetőségét, a karitász tevékenységét is. A pályaművek több témában, különböző szempontok alapján készülhettek – lehetett pillanatkép a szegénységben élők mindennapos küzdelméről, portré a nehéz körülmények közt élőkről vagy akciófotó a huszonöt éve újjáalakult karitász sokszor küzdelmes embersegítő munkájáról.

A pályázatra közel négyszáz alkotás érkezett, melyek közül a szakmai zsűri három díjazottat és egy különdíjazottat választott ki. További tíz alkotást megjelentettek a katolikus segélyszervezet 2017-es képes naptárában. A díjakat tavaly november 19-én, Szent Erzsébet napján adták át a Szent István-bazilikában, a kettős jubileumi évet lezáró önkéntestalálkozó keretében.

Az első helyezett Szabó Ferenc Utolsó remete című pályaműve, a második Kiss Imre Ebédidő, a harmadik Bárdos Tamás Kontraszt című felvétele lett, Németh István Péter Nemcsak a kályha melegít című fotóját pedig különdíjjal jutalmazta a zsűri. Szabó Ferenc az ötvenezer forint értékű díját felajánlotta a nyertes fényképen látható hajléktalan férfi javára. Mint a kiállításmegnyitón Écsy Gábor elmondta: az eredetileg a fotósoknak szánt csomagot az „utolsó remete” igényei szerint alakították át.

A megnyitón Sergő Sára két erdélyi népdalt énekelt, a kiállított fotók készítőinek pedig Écsy Gábor emléklapot adott át.

A kiállítás február 14-ig, hétköznap 10–18 óra között ingyenesen megtekinthető a budapesti Párbeszéd Házában (VIII. kerület, Horánszky utca 20.)

Fotó: Merényi Zita

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria