Keresztény Közéletért emlékérmet kapott Fórián-Szabó Zoltán piarista szerzetes

Hazai – 2015. január 28., szerda | 14:19

A Varga László emlékére rendezett ünnepségen, január 23-án Kecskeméten átadták a kereszténydemokrata politikusról és drámaíróról elnevezett „Keresztény Közéletért” emlékérmeket – számol be a Piarista.hu.

Az ünnepségen Fórián-Szabó Zoltán, a kecskeméti piarista templom plébánosa, valamint Vetéssy Katalin, a kecskeméti református gimnázium korábbi igazgatója vehette át az elismerést. Fórián-Szabó Zoltán helyett, aki kórházi kezelése miatt személyesen nem tudott jelen lenni a díjátadó ünnepségen, Szabó István piarista házfőnök vette át az elismerést.

Fórián-Szabó Zoltán ősi kecskeméti családban, de Budapesten született 1941. február 22-én, öt testvér közül a legidősebbként. A háborút ott élte át, utána a család visszatért Kecskemétre a családi házba.

Tanulmányait a piarista általános iskolában kezdte, ugyanekkor kezdett ministrálni a nagytemplomban, ahol akkor viruló ministránsélet folyt. Az államosítás után a piarista iskolából Jókai utcai iskola lett. Az általános iskola befejezése után az épület másik oldalán lévő piarista gimnáziumban tanult tovább. Nemcsak az iskolai élet, a tudományokkal való megismerkedés, hanem a kirándulások, a kerékpártúrák, a tiszai evezőstúrák is nagy hatással voltak rá. Az érettségi után 1959-ben belépett a piarista rendbe. A Kalazantínum Piarista Hittudományi Főiskola elvégzése mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának kémia–fizika tanári szakán szerzett diplomát 1968-ban. Az előző évben pappá szentelték.

Tanári pályáját Kecskeméten kezdte a gimnáziumban és a diákotthonban. A következő tanévre azonban már a budapesti gimnáziumba helyezték, ahol harminc évig tanított. E tekintélyes idő alatt hat osztálynak volt osztályfőnöke. Tanári, nevelői munkája mellett rendi feladatokat is kapott. Néhány évig a magyar rendtartomány vezetőségében, hosszú ideig pedig a budapesti rendház főnökeként is dolgozott. Gondoskodott a rendtársak életfeltételeiről, élelmezéséről, javíttatta, felújíttatta a rendházban működő berendezéseket.

Amikor a rendszerváltás után a rend visszakapta intézményei nagy részét, felmerült az igény, hogy azokat fel kell újítani, sőt újat is kell építeni. Ekkor a tanítást abbahagyva a megalakult Piarista Iskolaépítő és Fenntartó Közhasznú Társaság ügyvezető igazgatója lett. Szervezte, irányította a szegedi piarista iskola építését, a Duna-parti nagy piarista épület déli részének felújítását, melyben a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola kapott helyet. Az ebben a munkakörben eltöltött hat év után nyugdíjba ment.

2003-ban Kecskemétre helyezték plébánosnak. Fórián-Szabó Zoltán példaadóan végezte mind a lelkivezetést, mind a hitoktatást. Romló egészségi állapotában ugyan számíthatott rendtársai segítségére, de szolgálatát mind a mai napig áldozatosan ellátja.

A Keresztény Közéletért Alapítványt 1992-ben hozták létre kecskeméti értelmiségiek. Az általuk adományozott díj Varga László (1910–2003) politikus, ügyvéd, író nevét viseli. 1947 és 1948 között a Demokrata Néppárt jelöltjeként országgyűlési képviselő, majd a nyugati magyar emigráció egyik vezető képviselője volt. Hazatérése után 1994-től 1997-ig a Kereszténydemokrata Néppárt, 1997-től haláláig a Fidesz jelöltjeként országgyűlési képviselőként dolgozott. 1994 és 2003 között az Országgyűlés korelnöke. 2002 és 2003 között a KDNP elnöke volt.

Fotó: Piarista.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria