Keresztények és muszlimok közösen keresik a békét Közép-Afrikában

Kitekintő – 2015. október 6., kedd | 13:05

Az utóbbi napok erőszakos cselekményei után a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban megsokszorozódtak azok az erőfeszítések, melyek a béke helyreállítását és a városban kipattant feszültségek feloldását célozzák.

A legutóbbi ilyen kezdeményezés az volt, amikor az összecsapások egyik gócpontjának számító Pk-5-ös negyedben közös találkozón vett részt több száz keresztény és iszlám vallású lakos.

A találkozó során Ali Ousman, a közép-afrikai iszlám szervezetek koordinátora hangsúlyozta, hogy az utóbbi napok erőszakos cselekményei, többek közt egy fiatal motoros taxis meggyilkolása, a béke ellenzői, a régi hatalom politikusai felbujtó magatartásának eredményei. „Az egyetlen megoldás a béke, együtt kell tudnunk élni keresztény testvéreinkkel” – emelte ki Mohammed Ali Fadoul, a Pk-5-ös negyed önvédelmi bizottságának vezetője.

A béke előmozdítása érdekében ismét felemelte szavát Bangui érseke, Dieudonné Nzapalainga is, aki a főváros Boy-Rabe negyedében találkozott helyi vezetőkkel. A főpásztor elmondta, hogy látja a társadalmi kohézió és a békekeresés megteremtésére irányuló szándék jeleit, éppen ezért Bangui más negyedeiben is hasonló találkozókat fog kezdeményezni.

A közép-afrikai országban szeptemberben lángolt fel újra a keresztények és a muszlimok közötti konfliktus. Az erőszakos cselekmények az elmúlt két évben szaporodtak meg a régióban, miután 2013 márciusában puccsot hajtottak végre az akkori elnök, François Bozizé ellen.


Forrás és fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása

Magyar Kurír
(zn)