Krisztus-hívők, muszlimok és hinduk együtt tüntettek Bangladesben a keresztényüldözés ellen

Kitekintő – 2015. november 24., kedd | 11:42

Mintegy kétszáz bangladesi keresztény, muszlim és hindu tüntetett szombaton a dakkai sajtóklub előtt, igazságszolgáltatást követelve Piero Parolari olasz pap és orvos ügyében, akit november 18-án támadtak meg iszlamista szélsőségesek Dinadzspurban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 64 esztendős Piero Parolari a Külmissziók Pápai Intézete (PIME) papja, aki orvosként dolgozik Bangladesben 1985 óta; a katolikus egyház tulajdonában álló Szent Vince-kórházban gyógyítja a betegeket. Múlt szerdán, november 18-án épp a kórházba tartott biciklijén, hogy két sebesült fiatalt kezeljen, amikor egy motorbiciklivel iszlamista szélsőségesek hajtottak mellé, és rálőttek. Korábban, október 5-én egy protestáns lelkészt, Luke Sarkert ért támadás Pabnában – mindketten éppenhogy életben maradtak. A Parolari atya elleni támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

Rana Dasgupta hindu bírósági tisztviselő is részt vett a tüntetésen, amiről úgy nyilatkozott, rendkívül szomorúak voltak mindannyian; nagyon sajnálja, hogy Parolari atya, aki az életét mások szolgálatának szentelte, szélsőségesek támadásának lett áldozata. „Ez szégyen számunkra, minden bangladesi számára” – mondta Rana Dasgupta. Hozzátette, tudomása szerint tizenkét másik papot fenyegettek meg halálosan; majd arra figyelmeztetett, ha a helyzet változatlan marad, nem sokáig marad demokrácia Bangladesben.

A demonstrációt a Bangladesi Keresztény Szövetség (BCA) és más keresztény csoportok szervezték. A tüntetők tábláin többek között ez a felirat volt olvasható: „Ne ölj a vallás nevében! A külföldiek a barátaink.”

Nirmal Rozario, a Bangladesi Keresztény Szövetség titkára úgy nyilatkozott, a keresztényeket éri a legtöbb üldözés az országban. A kormány nem tesz lépéseket, ami felbátorítja a bűnözőket. Rozario megjegyezte: a múltban többször támadtak meg keresztényeket, és egyik esetben sem szolgáltattak igazságot a hatóságok. „Azt akarjuk, hogy most szolgáltassanak igazságot Piero atya ügyében” – hangsúlyozta Nirmal Rozario.

Rozario elmondta, az elmúlt két hétben csaknem tíz protestáns lelkész kapott névtelen sms-ben halálos fenyegetést. Az egyik üzenet így szólt: „Edd azt, amit a legjobban szeretsz. Öt napod van hátra. Nem több.” Egy neve elhallgatását kérő lelkész elmondta, mióta ilyen üzeneteket kapott, nem mer kilépni az utcára.

Benedict Alo D’Rozario, a bangladesi Caritas igazgatója, aki szintén részt vett a tüntetésen, elmondta: a PIME misszionáriusai, valamint sok más pap és lelkész önzetlenül szolgálják a bangladesieket; mindenki javára végzik humanitárius tevékenységüket, vallási hovatartozástól függetlenül – mégis erőszak áldozataivá válnak és üldöztetést szenvednek. D’Rozario hangsúlyozta: igazságot és biztonságot követelnek a papok számára.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria