Keszthelyi középiskolát vett át a Csornai Premontrei Prépostság

Megszentelt élet – 2017. december 16., szombat | 13:02

Látogatást tett Keszthelyen, a Csornai Premontrei Prépostság által újonnan átvett iskolájában a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziuma tantestülete. 2017 szeptemberétől már két iskola van a premontrei rend fenntartásában.

2017 első felében a budapesti székhelyű Szociális Missziótársulat általános főnöknője kereste fel Fazakas Márton apátot azzal a kérdéssel, hogy nyitott-e az általuk fenntartott keszthelyi Farkas Edit Római Katolikus Szakközépiskola és Kollégium átvételére – tájékoztatott Véghné Busics Hilda, a szombathelyi gimnázium igazgatója. – Tekintettel arra, hogy az iskola épületének tulajdonosa a Csornai Premontrei Prépostság, és mert az iskola fenntartásával járó valamennyi kihívás egyre nehezebbé vált az apácák számára, a rend tagjai az intézmény átadása mellett döntöttek. Egy ilyen megkeresésre természetesen nem lehet azonnali választ adni.

A közös gondolkodás eredményeként megszületett a döntés. A Csornai Premontrei Prépostság vállalta a Szociális Missziótársulat iskolájának átvételét 2017. szeptember 1-jétől. Az új alapító okirat nemcsak az átvétel idejét rögzítette, hanem az iskola új nevét is: Premontrei Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Keszthely. A névválasztás jelzi, hogy itt sokkal többről van szó, mint egy intézmény átvételéről, ugyanis ahogy megteremtődnek az új képzések feltételei, fokozatosan a szerkezetváltás is megvalósul.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria