Kétmillióan menekültek el Dél-Szudánból egy év alatt

Kitekintő – 2017. augusztus 21., hétfő | 11:46

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) drámai felhívást tett közzé, mivel a világ legfiatalabb országában tapasztalható erőszak elől Ugandában menedéket keresők száma immár meghaladta az egymilliót.

Védett ENSZ-tábor Dél-Szudánban

A nemzetközi közösség avatkozzon be és mielőbb segítse azokat, akik Dél-Szudánból menekülnek. Fegyveres csoportok házakat gyújtanak fel, ártatlan civil állampolgárokat ölnek meg, megerőszakolják a nőket és a gyermekeket, a fiúkat pedig elrabolják és erőszakkal besorozzák katonának – olvasható a dkumentumban.

Az elmúlt egy évben havonta átlagban 180 ezren érkeztek Dél-Szudánból Ugandába, nagyrészt nők és gyermekek. Másik egymillió dél-szudáni pedig Szudánban, Etiópiában, Kenyában, Kongóban és a Közép-afrikai Köztársaságban talált menedéket. A menekültek számára biztosított, idei évre előirányozott 674 millió dollárnyi segítség immár nem elegendő.

Az emberek elmenekülnek a környező országokba, mert nincs számukra jövő – nyilatkozta Christian Carlassare, a  komboniánus misszionáriusok dél-szudáni tartományfőnökének helyettese Jubából. – Ezek az emberek már egyáltalán nincsenek biztonságban, nem tudják, hogy holnap lesz-e otthonuk vagy életben lesznek-e még. A gazdaság stagnál, a pénz már nem ér semmit, nincs munka.

Christian atya elítélte a hatalmon levők által elkövetett erőszakot. Nem a politikusokról van szó, hanem a kormány és az ellenzék katonai csoportjairól. Nemzeti párbeszédet emlegetnek, de ez inkább csak egy szlogen. Az Egyház feladata marad tehát, hogy reményt adjon az embereknek, hogy elhitesse velük, van még hely a béke számára.

* * *

Dél-Szudán a világ legfiatalabb országa, 2011-ben népszavazás útján nyerte el függetlenségét Szudántól. Lakossága 12,3 millió fő. A Pew Intézet 2010-es felmérése alapján a lakosság 60,5%-a keresztény, közel 33%-a hagyományos afrikai vallású, a maradék 7% többnyire muszlim.

2013-ban kitört a polgárháború, miután az USA által erőteljesen támogatott elnök, Salva Kiir azzal vádolta meg akkori alelnökét, Riek Machart, hogy puccsra készül ellene, és elkergette hivatalából. Machar válaszként megalapította saját ellenzéki mozgalmát és a két fél között azóta is zajlik az alkalmi kibékülésekkel és fegyverszünetekkel tarkított háború. Az öldöklésnek több százezer áldozata van. Az összetűzéseknek etnikai jelleget ad, hogy az elnök, Kiir dinka származású, Machar viszont nuer. A két, egymással közeli rokonságban álló Nílus-völgyi törzs hosszú ideje harcol egymással a legelőterületekért és az itatóhelyekért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria