Kétszázötven év után újra misztériumjátékot adnak elő Csíksomlyón

Külhoni – 2015. április 21., kedd | 9:02

Konferenciával, misztériumjátékkal, könyv- és CD-bemutatóval idézik fel a csíksomlyói kegyhely örökségét április 25-26-án Csíktaplocán és Csíksomlyón – tájékoztat Borsodi L. László erdélyi ferences sajtóreferens. A kegyhely Mária-évet tart idén, a Szűzanya-szobor keletkezésének 500. évfordulóján.

Csíksomlyó szerepe a liturgia-, a zene-, a népének- és a színháztörténetben címmel konferenciát rendeznek a csíktaplocai Szent Lőrinc-plébániatemplomban április 25-én, szombaton délután 14 órától.  A 17.30-ig tartó rendezvényen a következő előadásokra kerül sor: Geréd Vilmos karnagy, egyházzenész: Erdély mai népénekhagyománya; Németh István népzenegyűjtő (MTA BTK ZTI): A népénekgyűjtés tapasztalatai Csíksomlyó vonzáskörzetében, a Kárpátokon innen és túl; Havas Gyöngyvér művészettörténész hallgató (PPKE BTK): A csíksomlyói kegyszobor – a Napbaöltözött Asszony típusa és korabeli erdélyi rokonai; Réger Ádám irodalomtörténész, PhD-hallgató (PPKE BTK): Meglepetések a Kájoni Hymnarium kapcsán; Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész (PPKE BTK): A csíksomlyói ferences 18. századi misztériumdrámák színház- és drámatörténeti jellegzetességei, liturgikus gyökerei és összefüggései a népénekekkel. Zárszót mond Balogh P. Piusz premontrei szerzetes, karnagy, a Magyar Egyházzenei Társaság elnöke. Az egyes előadások között csíksomlyói írott forrásokból származó népénekek hangzanak el, amelyeket vagy a résztvevők adnak elő közösen, vagy a kijelölt egyházzenészek és népi énekesek.

A konferencia folytatásaként este 19.30-tól a csíksomlyói kegytemplomban az Énekek Szent István király tiszteletére című könyv és CD (szerk. Kovács Andrea és Medgyesy S. Norbert, Magyar Napló, Budapest, 2014) közös énekléssel egybekötött bemutatójára kerül sor. Közreműködnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Gödöllői Kántorátus tanárai és növendékei, akik a bemutató után húsvéti polifon vesperás éneklésével zárják a napot.

Kétszázötven esztendő után először Szűz Mária életéről szóló, eredeti csíksomlyói ferences misztériumjátékot láthatnak az érdeklődők a csíksomlyói kegytemplomban húsvét negyedik vasárnapján, április 26-án, a fél 11-kor kezdődő szentmise után. Az előadás első része magyar nyelvű középkori liturgikus játék az angyali üdvözletről, valamint Szűz Mária és Erzsébet találkozásáról, amelyet a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium egyházzenészei és a Gödöllői Kántorátus adnak elő. Az ünnepi alkalom második részében 18. századi magyar nyelvű csíksomlyói misztériumjáték hangzik el Szűz Mária mennybevételéről. Előadják a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Boldog Özséb Színtársulatának (Piliscsaba) tagjai és az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének népi ének szakos növendékei.

Fotó: Csíksomlyó.ro, Csszm.ro, Szkítia.deployis.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria