250 éves a pécsváradi Nagyboldogasszony-templom – KÉPRIPORT

Hazai – 2017. augusztus 22., kedd | 16:34

1767-ben épült fel a pécsváradi Nagyboldogasszony-plébániatemplom. A felszentelés kétszázötvenedik évfordulóján, augusztus 20-án ünnepi szentmisét mutatott be Udvardy György pécsi megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szertartás a templom orgonájának megáldásával kezdődött – a 19. században a pécsi Angster-gyárban készült hangszer felújítása épp a neves évfordulóra fejeződött be.

A hálaadó szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök és Antal Géza pécsváradi plébános mutatták be. A homíliában a főpásztor az evangélium zárómondatáról elmélkedett: első szent királyunk sziklára építette országát, olyan országot kívánt vezetni, amelyben az emberek nagyra becsülik magyarságukat és kereszténységüket.

A templom felszentelésének évfordulójáról szólva hangsúlyozta, nem a kőépület megépülése a lényeges, hanem hogy ebben a kőépületben, amely Isten háza, az imádság háza, összegyűlhetnek Isten gyermekei.

A felajánlás előtt a püspök kétszázötven kis cipó mellett három nagy kenyeret is megáldott, amelyeket a Magyarok kenyere jótékonysági program során összegyűlt lisztből sütöttek. A nagy kenyerek egyikét meg is szegték, majd a szentmise záró áldása után szétosztották a híveknek.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria