Kiállítással emlékeznek a holokauszt áldozataira Jászapátiban

Hazai – 2015. április 18., szombat | 18:06

Robert O. Fisch holokauszttúlélő „A sárga csillag fénye” című kötetének grafikáiból rendeztek kiállítást Jászapátiban. Az április 16-i megemlékezésen jelen volt Ternyák Csaba egri érsek is – tudósít az Egri Főegyházmegye.

Kiállításmegnyitóval és műsorral emlékeztek április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira a Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai Jászapátiban. Az eseményen egyházi és civil vezetők is megjelentek.

Szisztematikus üldözés áldozataira emlékezünk a mai napon – kezdte beszédét Ternyák Csaba érsek, majd hozzátette: soha nem szabad elfelejtenünk, ami történt.

A főpásztor a kiállítás kapcsán elmondta, személyesen ismeri az Amerikában élő holokauszttúlélő Robert O. Fischt, akinek A sárga csillag fénye című kötetének grafikáiból áll a kiállítás anyaga.

Ő az az ember – emelte ki az egri érsek –, aki a gyűlölet helyett a szeretetet növelte magában, pedig saját családja is odaveszett az üldöztetések során.

Ternyák Csaba Robert O. Fisch kötetének befejező szavaival zárta beszédét: „Tudjunk emberségesek maradni, minden körülmények között.”

Az ünnepségen felszólalt Pócs János országgyűlési képviselő is, majd a diákok által előadott emlékműsor után a vendégek megtekintették az intézmény folyosóján kiállított grafikákat. A vándortárlat az Egri Főegyházmegye által fenntartott minden középiskolába eljut majd.

Fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria