A „kicsibúcsúra” is várják a zarándokokat Csíksomlyón

Külhoni – 2014. július 21., hétfő | 9:06

A pünkösdi búcsú mellett régóta népszerű lett az őszi, az úgynevezett „kicsibúcsú” is Csíksomlyón, melyet Mária neve napján, szeptember 12-én, illetve az azt követő vasárnapon tartanak a kegytemplomban. Ezt megelőzően megünneplik Kisboldogasszony napját is – írja a szekelyhon.ro.

Az ünnep eredetileg a Szent Anna nevét viselő jeruzsálemi templom felszentelési évfordulója. A templom azon a helyen áll, ahol a hagyomány szerint Mária született.

Bizáncban és Rómában egyaránt már a 7. században megünnepelték Mária születésnapját, a középkorban vigíliája és nyolcada is volt. Rajta kívül csak Jézusnak és az előhírnök Keresztelő Jánosnak üljük meg földi születésnapját. Ez a nap, szeptember 8., a nagy Mária-ünnepek közé tartozik, népi elnevezése Kisboldogasszony vagy Kisasszony napja.

Szeptember 8-án a csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék reggel 8-kor, fél 11-kor, illetve 19 órakor kezdődnek. Az őszi Mária neve-búcsút pedig szeptember 12-én és 15-én tartják a kegytemplomban. A szentmisék rendje minkét alkalommal ugyanaz lesz: 8, fél 11 és 19 óra.

Magyar Kurír