Kínai kéziratokat ad ki a Vatikáni Könyvtár

Kultúra – 2015. január 23., péntek | 17:35

Kínai kéziratokból és nyomtatványokból jelentet meg forráskiadványokat a Vatikáni Könyvtár. A könyvtár háromezer, a 14. századtól a 20. század elejéig készült kiadványból válogat. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének híradása.

Nagy vállalkozásba fogott a Vatikáni Könyvtár: a tulajdonában lévő háromezer kínai nyelvű kéziratból és nyomtatványból jelentet meg több szakaszban bő válogatást. Az első 44 kötet – főként történelmi és irodalmi művek – már elkészült, további három válogatás várható a jövőben – mondta el a kínai gyűjteményre büszke Cesare Pasini, a könyvtár prefektusa.

A kiadványok között nagy számban találhatók misszionáriusok írásai, köztük a jezsuita Matteo Ricci művei, de számos írás más jezsuita, ferences és domonkos szerzetesektől is. Ebben az első szakaszban a legérdekesebb, leginkább kutatott műveket adja közre a könyvtár.

A misszionáriusok utazásaival megkezdődött a fontos művek és fordítások cseréje, így számunkra, európaiak számára ismertté vált a kínai kultúra, a kínaiak pedig megértették a mi gondolkodásmódunkat. A kötetek arról tesznek tanúbizonyságot, milyen mélyen kötődtek a művek szerzői a kínai gondolkodáshoz, élethez.

Pasini a munkafolyamatról elmondta, az első lépés a szövegek kiválasztása volt, ezt a másolatok elkészítése követte, végül pedig a digitalizáció. A kiválasztásban hangsúlyos teológiai és filozófiai szempontok mellett figyelmet kaptak tudományos és irodalmi művek is.

A könyvtár célja, hogy a művek elősegítsék Kelet és Nyugat párbeszédét azáltal, hogy egymás jobb megértésének forrásait jelentik. Ma is folytatódik az ismeretek cseréje, s ha ezt a folyamatot gazdagítjuk, jobban meg tudjuk érteni egymást.

A projektben a Vatikáni Könyvtár együttműködő partnere a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem (Beijing Foreign Studies University), és támogatást kapott a La Sapienza római egyetemtől, illetve a római Konfuciusz Intézettől (Istituto Confucio) is.

A Vatikáni Könyvtár (latinul Bibliotheca Apostolica Vaticana) a Szentszék könyvtára. Egyike a világ legrégibb könyvtárainak, és az egyik legkülönlegesebb történelmi iratgyűjteménnyel rendelkezik.

Források szerint V. Miklós pápa alapította 1448-ban 350 görög, latin, és héber nyelvű kódexszel. Akkoriban ez volt a nyugati világ legnagyobb könyvtára. Jelenleg a könyvtár 75 ezer kéziratot, 1,1 millió nyomtatott könyvet őriz, ebből 8500 ősnyomtatvány. A gyűjtemény leghíresebb darabja a Codex Vaticanus, a legrégebbi ismert Biblia-kézirat.

A Vatikáni Könyvtár történelmi, jogi, tudományos, teológiai és filozófiai kutatókönyvtár. Bárki szabadon használhatja, aki megfelelő kutatói engedéllyel rendelkezik.

Forrás: Wikipédia

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió német szerkesztőség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria