Kölcsönösen újranyitja nagykövetségeit Kuba és az Egyesült Államok

Kitekintő – 2015. július 2., csütörtök | 19:30

Barack Obama amerikai elnök július 1-jén, szerdán hivatalosan bejelentette a nagykövetségek Kubával kölcsönös megnyitását, történelmi előrelépésnek nevezve ezt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a komoly politikai ellentétek megmaradnak a két ország között – tájékoztat az MTI.


                                       KÉPGALÉRIA – klikk a képre!


Barack Obama szerdai nyilatkozata szerint az új helyzetben jelentősen megnő az Egyesült Államok mozgástere Kubában, és Washington továbbra sem fog hallgatni, ha az alapvető értékek megsértését tapasztalja a kommunista országban.

Úgy fogalmazott: a kapcsolatok rendezése választás a múlt és a jövő között, és arra szólította fel a kongresszust, hogy „ne álljon az emberek útjába”, ne akarja „visszaforgatni az időt”, hanem oldja fel a szigetországra kivetett gazdasági embargót. Korábban a törvényhozásban többségben lévő Republikánus Párt több vezető politikusa is élesen bírálta a Kuba felé való politikai nyitást, és elutasította az embargó feloldását, amelyre csak a kongresszus jogosult.

Az amerikai elnök egyúttal azt is bejelentette, hogy John Kerry külügyminiszter a nyár folyamán Havannába látogat az amerikai nagykövetség megnyitására.

Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok eddigi, Kuba elszigetelésére irányuló politikája céljával ellentétes hatást ért el: konzerválta a kubai politikai rendszert, és hozzájárult az ország elszegényedéséhez. „Nem kell a múlt börtönében élnünk. Ami nem működik, azt meg lehet és meg kell változtatni” – fogalmazott. Úgy vélte, hogy a Kuba felé való nyitás elősegíti majd a demokrácia terjedését és az emberi jogi helyzet javulását a szigetországban.

Azt is kiemelte: a kapcsolatok normalizálása felmérések szerint mindkét ország lakosságának, valamint a latin-amerikai politikai vezetők körében is nagy népszerűségnek örvend.

A hajdani két hidegháborús ellenség 1961-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatot. Az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették – egyszerre, ám nem együtt –, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában, és normalizálják viszonyukat.

Amerikai sajtóértesülések szerint a nagykövetségek megnyitásáról szóló tárgyalásokon Havanna kifogásolta Washington azon kérését, hogy az Egyesült Államok diplomatái előzetes engedélykérés nélkül, szabadon mozoghassanak a szigetországban, és azzal találkozhassanak, akivel csak szeretnének, valamint hogy a kubai hatóságok ne zaklassák azokat, akik felkeresik az Egyesült Államok nagykövetségét. Az egyelőre nem világos, hogy ezekben a kérdésekben milyen egyezség született.

A felek között nyilvánvalóan számos nézeteltérés van még. Ezt jelzi, hogy bár Raúl Castro kubai elnök szerdán bejelentette, Kuba a két ország diplomáciai kapcsolatának helyreállítása mellett döntött, kormánya nyilatkozatban szögezte le, hogy a kétoldalú viszony rendezéséhez a Kuba elleni amerikai gazdasági embargó feloldása is szükséges, és Washingtonnak vissza kell adnia a guantánamói amerikai haditámaszpont feletti kubai szuverenitást.

Havanna kikötötte azt is, hogy az Egyesült Államoknak fel kell hagynia rádió- és tévéműsorok sugárzásával Kuba felé, s be kell szüntetnie felforgató tevékenységét azért, hogy minden téren normalizálódhassanak a kapcsolatok.

A kapcsolatok rendezésének keretében az Egyesült Államok egy hónappal ezelőtt levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, továbbá enyhített valamelyest a szigetország ellen a hidegháború éveiben elrendelt, s azóta is fenntartott gazdasági embargón.

Pietro Parolin szentszéki államtitkár a Vatikáni Rádiónak 2014. december 18-án adott interjújában meghatározónak nevezte Ferenc pápa szerepét a december 17-én bejelentett fordulat elérésében. Kijelentette: az egyházfő saját kezdeményezése volt, hogy külön-külön levelet írjon az amerikai és a kubai elnöknek, arra szólítva fel őket, hogy lépjenek túl a két ország közötti nehézségeken, és találjanak találkozási pontot.

Az ezt megelőző hónapokban Ferenc pápa több levelet írt Raúl Castro kubai és Barack Obama amerikai elnöknek. Arra hívta őket, hogy találjanak megoldást a mindkét országot érintő humanitárius kérdésekre – többek között bizonyos fogvatartottak ügyére – annak érdekében, hogy a két fél közötti kapcsolatok új fázisba lépjenek.

Parolin bíboros hangsúlyozta, hogy a latin-amerikai térségből érkező pápa tudta, miként lehet elősegíteni a felek közötti közeledést. A szentszéki államtitkár hozzátette: nagyon sok ember munkája és erőfeszítése vezetett eredményhez. Elmondta, hogy a két állam viszonyában beállt kedvező fordulat hírére december 17-én, szerdán délben Kubában megszólaltak a templomok harangjai.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria