Könyv formájában is bemutatkozik a Gyulafehérvári Caritas

Külhoni – 2014. július 27., vasárnap | 9:51

Bemutatták a Sokszínű Caritas 2014-es kiadványát a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai székhelyén, ugyanakkor a civil szervezet munkatársai beszámoltak ez évi tevékenységeikről, terveikről – tájékoztat Barabás Hajnal a Székelyhon.ro-n.

A Gyulafehérvári Caritas programjait, szociális szolgáltatásait ismertető füzet számadatokkal is szolgál az egyházmegyei karitász tevékenységeiről, emellett a Caritas különböző központjainak, székhelyeinek és a programkoordinátorainak elérhetőségei is helyet kaptak benne.

„A Gyulafehérvári Caritasnak a szolgáltatásain keresztül az a célja, hogy valamilyen módon színt vigyen az ellátottak életébe” – mondta Ludescher László, a szervezet szociális ágazatának igazgatója. Hozzátette: azért is tekinthető sokszínűnek a Caritas, mert szerteágazó szolgáltatások és sokoldalú programok jellemzik.

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szocális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője szerint a civil szervezetek és így a Caritas feladata is, hogy kiegészítse az állami ellátó rendszert, és új ötletekkel, új szolgáltatásokkal bővítse tevékenységét. Hozzátette, Hargita megye élen jár a szociális szolgáltatások terén. Ezt a nézetet osztotta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szociomedikális ágazatának igazgatója is, aki elmondta, Romániában Hargita megyének van a legátfogóbb szociális hálója. „Év elején arról cikkeztek az újságok is, hogy idén kevesebb pénzt hagyott jóvá a kormány szociális szolgáltatásokra. A hiányt többek között a helyi önkormányzatok és a megyei tanács finanszírozásával pótoltuk” – ismertette az igazgató.

Hargita Megye Tanácsa idén 685 760 lejt fordított a Caritas hat programjára. Borboly Csaba megyei tanácselnök úgy nyilatkozott, hogy bár idén kevesebb pénzből gazdálkodhat a megye, szeretnék elérni, hogy az ellátás minősége ne romoljon. „Keressünk még hatékonyabb, még egyszerűbb, az ellátottakat kiszolgáló megoldást. Ilyen szempontból az önszerveződéseket látjuk a leghatékonyabban működő eszköznek” – fogalmazott Borboly.

A csíkszeredai Szent Ágoston-plébániához tartozó régi kápolnát szeretnék átalakíttatni egy-két éven belül rehabilitációs és foglalkoztató központtá, ahol a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ kapna helyet. A munkálatokra külföldről kaptak anyagi segítséget, jelenleg az építési engedélyek beszerzése van folyamatban. A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon felújítására a munkaügyi minisztérium nyújtott támogatást. Székelyudvarhelyen szeptemberben adják át azt az épületet, amelyben 26 ágyas osztályt rendeznek be gyógyíthatatlan betegek részére, vagy olyanok számára, akik mozgáskészségük fejlesztésére szorulnak.

Magyar Kurír