Kórustalálkozót rendeztek a nagyváradi egyházmegyében

Külhoni – 2015. november 26., csütörtök | 9:10

November 21-én immár negyedik alkalommal találkoztak a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye templomi kórusai, ezúttal a határ menti Székelyhídon. A rendezvényen tizennégy énekkar lépett fel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Olyan egyházi kórusok érkeztek a találkozóra idén is, akik állandó jelleggel, heti rendszerességgel teljesítenek liturgikus szolgálatot az egyházmegye templomaiban.

A rendezvény kezdetén Ozsváth József székelyhídi plébános köszöntötte a vendégeket, majd a helyi kántor, Béres Csilla ismertette röviden a székelyhídi egyházzenei élet történetét, Oláh Gabriella székesegyházi kántor pedig Bihari Sándor nagyváradi zeneművész munkásságát mutatta be.

Ezt követően a kórusok két szabadon választott darabot adtak elő több nyelven: a belényesi kórus románul énekelt, a baromlaki kórus előadásában pedig szlovák nyelvű egyházi énekek hangzottak el.

Az egyéni fellépések után Kristófi János székesegyházi karnagy vezényletével három darabot énekeltek el közösen a kórusok.

Böcskei László megyéspüspök, aki végig jelen volt a találkozón, az egyházzene plébániai művelésének három fontos szerepét emelte ki beszédében: az egyházzene a liturgia szebbé tételét szolgálja, a híveknek a liturgiában való aktív részvételét teszi lehetővé, a plébánosok és a hívek közötti kapcsolatot erősíti. A főpásztor biztatta a kórusvezetőket, papokat, hogy továbbra is kísérjék figyelemmel és támogassák a plébániai egyházzenét, minél több hívőt vonjanak be ebbe a szolgálatba.

Az immár negyedik alkalommal megrendezett egyházmegyei kórustalálkozó emléklapok átadásával ért véget, amelyeket a megyéspüspök nyújtott át a kórusvezetőknek, az év folyamán végzett tevékenységük elismeréseként.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria