Közel 70 év után mutattak be újra szentmisét a nagybányai Szent István-toronyban

Külhoni – 2016. augusztus 23., kedd | 9:00

A Szent István-napok keretében, augusztus 20-án ismét szentmisét ünnepeltek Máramaros megye székhelyén a Szent István-torony kápolnájában, ahol 1950-ben miséztek utoljára.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A nagybányaiak közül is csak kevesen tudtak róla, hogy a Cinteremnek nevezett kis téren, a középkori templomból megmaradt Szent István-torony aljában, a lépcsőfeljárattal ellenkező oldalon kis cella található, amely egykor kápolnaként működött. A torony Nagybánya szimbóluma, a benne található kápolnatermet a tér felújítása során nyitották meg újra.


Román János esperes a szentmise elején, a nagybányai katolikus közösség jelenlétében, az elmúlt évtizedek csendjéről beszélt, valamint az emberöltőnyi időt megelőző értéktöbbletről és a jelen kihívásáról.

A kápolnában 1950-ben mutatták be az utolsó szentmisét. Elődeink itt imádkoztak, itt kérték szent királyunk közbenjárását. Azonban a kommunizmus idején a termet bezárták, megfosztották minden szakralitásától – idézte fel az esperes. – De 2015-ben a Polgármesteri Hivatal segítségével és jóvoltából újra kápolna jöhetett itt létre. Most azért imádkozunk, hogy Nagybánya az lehessen, ami sok évtizeddel ezelőtt volt. Együtt adunk hálát Istennek azért, mert vannak olyan emberek, akik segítettek, segítenek. A szentmisét egy jótevőért ajánlom, akinek a munkájából ez a kápolna most itt állhat.


Román János a múlt értékeire utalva felolvasott két beszédet 1920-ból – az akkori egyháztanács elnöke, valamint az oltáregyesület elnöke beszédét – melyek a Szent István-toronyhoz közeli Szentháromság-templom 200 éves jubileumán hangzottak el. Ezekkel mutatott rá a szónok a hit melletti kitartás és az Oltáriszentség tiszteletének fontosságára.

Azért vagyunk itt, hogy a régiek fénye világítson ránk és világítsa meg az új korszakot. Legyen ez egy fogadalmi szentmise! Ígérjük meg Jézusnak, mennyei édesanyánknak, Máriának és Szent Istvánnak, hogy mi egyre jobb és hűségesebb Eucharisztia-tisztelők leszünk, mert ez életünk, családunk, nemzetünk jövőjének a titka. Ebből táplálkozott minden szent életű ember és mi sem tehetünk másként – fogalmazott Román János.


A Cinterem fáinak árnyékában népes tömeg hallgatta a szentmisét, melyet követően szentségimádást tartottak a Szentháromság-templomban, este pedig a Schola Rivulina adott koncertet a vártérben.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria