Közzétették a tömegtájékoztatás 49. világnapjának témáját

Kitekintő – 2014. szeptember 29., hétfő | 16:55

„Hirdessük a családot: az ingyenes szeretetben való találkozás kiváltságos helye” – ez lesz a témája a tömegtájékoztatás 49. világnapjának, melyet 2015. május 17-én tartanak – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A téma kapcsolódik az idei témához és beilleszkedik a következő két szinódus központi témájának sorába, amely a család. A kulturális változások sokszor nem segítik annak megértését, hogy a család milyen nagy érték a társadalom számára.

„A családi közösség tagjai közötti kapcsolatokat – a minden egyes tagban az emberi személy méltóságára támaszkodó és azt becsülő – ingyenesség irányítja és hatja át; ezért lesz szeretettől áthatott az együttlétük, a beszélgetéseik; ezért lesznek önzéstől mentesek az érzelmi kapcsolataik, s így lesz nagylelkű a szolgálat és szoros a lelki kapcsolat.” (II. János Pál: Familiaris Consortio, 43)

Hogy mondjuk hát el a mai kiábrándult embernek, hogy az egy férfi és egy nő közötti szerelem milyen jó dolog? Hogyan tudassuk a gyermekekkel, hogy ők a legértékesebb ajándékok? Hogyan melengessük fel a sérült és a szerelmi csalódásoktól próbára tett emberek szívét, és hogyan buzdítsuk a szerelem szépségének újrafelfedezésére? Hogyan mutassuk be, hogy a család az első és legjelentősebb környezet, amelyben megtapasztaljuk az élet szépségét, a szeretet örömét, az ajándék ingyenességét, a felkínált és elfogadott megbocsátás vigaszát, és azt, hogy hol kezdődik a másikkal való találkozás?

Az egyháznak ma újra meg kell tanulnia elmondani, hogy a család milyen nagy, szép és jó ajándék. Az egyház arra hivatott, hogy megtalálja a módot annak közlésére, hogy a szeretet ingyenessége, amelyet egymásnak felkínálnak a házastársak, minden embert közelebb visz Istenhez, és hogy ez egy lelkesítő feladat. Miért? Mert arra ösztönöz, hogy az ember igaz valóságára tekintsünk, valamint megnyitja a kaput a jövő, az élet felé.

A tömegtájékoztatás világnapja az egyetlen világnap, amelyet a II. Vatikáni Zsinat jelölt ki (Inter Mirifica, 1963). Számos országban megünneplik a világ püspökeinek javaslatára a pünkösdöt megelőző vasárnapon. 2015-ben május 17-én kerül rá sor. 

A Szentatya tömegtájékoztatás világnapjára szóló üzenetét hagyományosan Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje emléknapján (január 24-én) teszik közzé.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria