Kurtág-, Ligeti- és Haydn-művek a Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon

Kultúra – 2016. augusztus 25., csütörtök | 10:55

A születésnapos Kurtág György, Joseph Haydn és Ligeti György művei mellett a kortárs vokális amerikai komolyzene alkotásai is felcsendülnek az augusztus 26-án, pénteken kezdődő és vasárnapig tartó Arcus Temporum XII. Pannonhalmi Művészeti Fesztiválon, amelynek programját számos kiállítás színesíti.

A fesztivál műsorán a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen, David Lang és Joseph Haydn művei egyaránt elhangzanak, így a program időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel igyekszik hidakat képezni korszakok és emberek között – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hat nagy koncertnek ismét a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet: a nyitókoncerten Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a felújított bazilikában szólal meg és ugyanott lesz hallható a fesztivál zárónapján Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt, Lux Aeterna című darabja, amely a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel.

A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna, a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem is, valamint a koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla keresi közös improvizációban az utakat a régi és az új mesterek művei között.

Idén a vendéglátó bencés közösség a zene befogadásán túl saját labirintusába is invitálja az érdeklődőket, akik követhetik Szent Márton nyomát a monostorban, elmélyedhetnek a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében, vagy részt vehetnek a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is. (Dejcsics Konrád kulturális igazgatóval a fesztiválról beszélgettek a Magyar Narancs online hasábjain.)

A programól bővebb információ található a fesztivál honlapján.

A X. jubileumi fesztiválról összefoglaló olvasható a Kultúra & Kritika Esztétika rovatában, valamint ízelítőt ad a kritikai portál blogja is.

Forrás: MTI

Fotó: Arcustemporum.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria