Lakócsoportokban segítik a fiatal menekülteket a németországi szaléziak

Megszentelt élet – 2015. szeptember 26., szombat | 15:04

A Német Szalézi Tartomány folyamatosan növeli a fiatal menekülteket befogadó helyeinek számát. Jelenleg tizenegy szalézi házban 448 fiatal él, további 43 szállás kialakítása van folyamatban amelyekbe októbertől tudnak beköltözni az elsősorban 16-18 éves fiatalok.

A már működő befogadó lakócsoportok mellett 2016 januárjáig újakat hoznak létre, és meghatározott időre ideiglenes szállást is kínálnak.

Az Ángel Fernández Artime rendfőnöktől kapott útmutatásokkal összhangban elsősorban a 16-18 év közötti fiatalokat segítik, többnyire fiúkat, akik afrikai országokból, valamint Afganisztánból, Irakból és Szíriából érkeztek. Olyan házakban helyezik el őket, amelyek befogadóképessége legfeljebb 12 főnyi. Olyan, meghatározott szabályok szerint működő pedagógiai lakócsoportok ezek, amelyekben négy szociális munkás gondjaira vannak bízva a nap huszonnégy órájában. Jelenleg Helenenberg, München, Nürnberg, Regensburg, Bamberg, Forchheim, Sannerz, Pfaffendorf, Würzburg, Aschau-Waldwinkel és Mettenheim szalézi létesítményeiben működnek ilyen lakócsoportok.

A nyomás nagy – mondja Josef Grünner németországi szalézi tartományfőnök. – Számunkra azonban fontos, hogy a menekült fiatalokkal is ugyanúgy törődjünk, mint a többi fiatallal, akikkel munkánk során találkozunk. Segítenünk kell őket a rendelkezésünkre álló eszközökkel. Nyelvtanfolyamokat és szakmai képzést kínálunk nekik, ami egyben lehetőség arra, hogy találkozzanak a többi fiatallal. Együtt étkeznek velük és együtt töltik a szabadidejüket, így megtanulják, hogy találkozzanak más követelményekkel, és mindez segítheti az integrálódásukat.

A menekültek növekvő száma nagy kihívás és a nyomás is nagy, ennek ellenére a szaléziak nagyon figyelnek arra, hogy a kísérő nélküli kiskorúakkal végzett munkájuk során betartsák az alapelveket és a minőségi követelményeket. Ezért a német tartomány helyi irányelveket fektetett le annak érdekében, hogy képesek legyenek megfelelő segítséget nyújtani ilyen vészhelyzet esetén, együttműködve más, állami és magánintézményekkel.

A velük együtt dolgozó segítőket rendszeresen képezik Benediktbeuernben, az ottani ifjúságpasztorációs intézetben. A képzés során különösen nagy hangsúlyt fektetnek a traumákat átélt emberekkel végzett munkára és a vallások közötti párbeszédre.

Fotó: ANS

Szaléziak.hu/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria