Leemelték a nagykállói római katolikus templom toronysisakját

Hazai – 2015. február 25., szerda | 10:51

A nagykállói római katolikus templom toronysisakját az elkorhadt tetőszerkezeti elemek miatt aláépített emelőgerendázat segítségével 2015. február 23-án délelőtt sikeresen leemelték. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hírét adjuk közre.


                                      Képgalériával – Klikk a képre!

A nagykállói római katolikus templom 1753–1783 között késő barokk stílusban épült, műemléki védettség alatt áll. A templom rendkívül leromlott műszaki állapota, a falazott főpárkányok szakaszos, nagy tömegű (tonnányi) sorozatos leomlása, a templomtest és -torony fa tetőszerkezetének életveszélyessé válása elkerülhetetlenné tette az épület felújítását.

A főhomlokzattól néhány deciméterre húzódnak (közterületen) az áram alatt lévő közvilágítási és áramellátási vezetékek, emiatt lehetetlenné vált a tervezett felállványozás a torony tetőszerkezetének és bádogozásának teljes cseréjéhez.

Az életveszélyes helyzet és a vészhelyzet elhárításához kapcsolódó költségtámogatás felhasználásának határideje elkerülhetetlenné tette az óriási súlyú toronysisak (többmilliós többletköltséggel járó) daruval történő leemelését, hogy a felújítással – műemlékről lévén szó – visszanyerje eredeti állapotát.

Ezen előzmények után a toronysisakot – az elkorhadt tetőszerkezeti elemek miatt – aláépített emelőgerendázat segítségével 2015. február 23-án délelőtt 9 óra 23 perckor sikeresen leemelték.

Fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria