Lesz enciklika az ökológiáról?

Ferenc pápa – 2014. augusztus 24., vasárnap | 15:07

A német televízió újságírója arról kérdezte Ferenc pápát a Koreából Rómába vezető repülőúton, hogy tervben van-e egy enciklika az ökológiáról? Mikor jelenik meg és mik a főbb pontjai? A Vatikáni Rádió tudósítását közöljük.

Ferenc pápa az újságíró kérdésére válaszolva kifejtette: sokat beszélt egy ökológiával foglalkozó enciklika lehetőségéről Turkson bíborossal, de másokkal is. Megkérte a bíborost, gyűjtse össze a témára vonatkozó, már elkészített anyagokat. A koreai út előtt néhány nappal Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke átadta a pápának az első vázlatot, egy meglehetősen vastag papírköteget. A probléma nem egyszerű – biztonsággal szólni a teremtett világ védelméről, az ökológiáról, az emberi ökológiáról is csak egy bizonyos határig tudunk. Ezután jönnek a tudományos feltételezések, közülük egyesek viszonylag biztosak, mások kevésbé.

Egy enciklikában, amelyet a tanítóhivatal ad ki, csak bizonyosságokat lehet állítani. Ha a pápa azt mondja, hogy az univerzum középpontja a Föld és nem a Nap, akkor tudományos tévedést állít. Ezért pontról pontra tanulmányozni kell a vázlatot – mondta a pápa és kifejezte azt is, hogy annak rövidebb terjedelműnek kell lenni.

A lényegre kell törekedni és arra, amit biztosan állíthatunk. Lábjegyzetben hozzá lehet tenni, hogy erről és erről a témáról ilyen és ilyen feltételezések vannak, de a feltételezéseket csupán információként kell közölni. Nem jelenhetnek meg az enciklika szövegében, amelynek „doktrinálisnak és biztosnak kell lennie” – hangsúlyozta Ferenc pápa az ökológiával foglalkozó enciklika terv kapcsán.

Magyar Kurír