Ma kezdődött a katolikus papok labdarúgó-Európa-bajnoksága

Kitekintő – 2015. február 23., hétfő | 19:30

Február 23. és 27. között tartják a papi válogatottak labdarúgó-Európa-bajnokságát az ausztriai Sankt Pöltenben. Az előző években középmezőnyben végzett magyar csapat Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel már elindult Ausztriába.

A papi válogatottak európai labdarúgótornáján kétszázhúsz játékos vesz részt tizenhat országból. Kilencedik alakalommal szervezik meg a bajnokságot, Magyarország eddig minden tornán részt vett. Erős csapatként tartják számon őket – tudtuk meg a magyar csapat indulása előtt Kiss-Rigó Lászlótól, aki jelenleg a csapat védelmét látja el.

A magyar csapat szervezőjét, Topsi Bálintot már Ausztriában érte el szerkesztőségünk. Elmondta, a papi válogatott csapatot római és görögkatolikus papok, szerzetesek alkotják. Felkészülésként voltak közös edzések, de ez a távolságok miatt csak néhány alkalmat jelentett. A sportesemény során az együttlét lehetősége a legfontosabb, de persze a győzelemért folytatott küzdelem is számít.

A tornán idén is Lengyelország címvédő csapatát tartják esélyesnek, ők a bajnokság 2004-es kezdete óta ötször vitték el a győztesnek járó serleget. Nekik van fiatal papokból a legnagyobb merítési lehetőségük – mondja Hans Wurzer, az osztrákok csapatkapitánya és kapusa, Ybbs plébánosa. Az osztrák csapatkapitánynak arról is tudomása van, hogy a lengyelekkel több edző foglalkozik, s a papi labdarúgók együttese megüti az országos bajnokságban játszó csapatok szintjét. Wurzer szerint további favoritok Portugália, Horvátország és Bosznia.

A bajnokságot február 23-án 18 órakor nyitották meg szentmisével Alsó-Ausztria fővárosa, Sankt Pölten dómjában, s a torna minden napján tartanak a város különböző templomaiban misét a résztvevőknek. Fontos programpont, hogy a csapatok elzarándokolnak a vendéglátó ország valamely kegyhelyére: ezúttal a melki bencés apátságba.

A torna helyszíni megnyitója február 24-én lesz a nemzeti válogatottak ünnepélyes bevonulásával. Köszöntőt mond Anton Leichtfried segédpüspök. Ezt követően játsszák az első mérkőzést, a döntő február 26-án lesz. A mérkőzések harmincpercesek.

Klaus Küng, a vendéglátó püspök szerint a papoknak is sokat ad, ha fociznak, sportolnak. A sport elősegíti a kiegyensúlyozott lelkiállapot megőrzését a szolgálat kihívásai közepette. Klaus Küng szerint az európai torna országhatárokon átívelő baráti kapcsolatokat teremt.

A tornát szervező osztrák egyesület elnöke, a csapatkapitány Hans Wurzer elmondta, a tizenhat ország között olyanok is részt vesznek a bajnokságon, ahol a katolikusok kisebbségben vannak, ilyen például Albánia. Bár európai a bajnokság, de játszani fog Kazahsztán csapata is. A mérkőzésekre sok szurkolót várnak, a helyi plébániák már mozgósítottak. Egy ilyen esemény meg tudja mutatni, hogy az egyház életvidám, sokoldalú és nyitott – mondta az osztrák csapatkapitány. A négynapos rendezvényre minden nemzet sok helyi színt visz, így például az esti összejöveteleken nagy szerepet kap a nemzeti dalkincs.

A papi labdarúgó-Európa-bajnokságot Ausztria indította el 2004-ben. Az első bajnokságnak Kismarton adott otthont. 2012-ben Magyarországon, Gyulán tartották az európai tornát. Magyarország kezdetektől részt vesz a bajnokságon, az utóbbi években a középmezőnyben szerepelt.

Fotó: Priesterteam-austria.at

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria