Ma ünneplik a műemléki világnapot

Kultúra – 2015. április 18., szombat | 12:35

1984 óta ünneplik április 18-án a műemléki világnapot, amelynek kapcsán Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke nyilatkozott az M1 szombati műsorában. Az MTI tudósítását közöljük.

Az építészet közösségi művészet, nemcsak drágasága folytán, hanem mert itt a megrendelő és az építész együtt „komponál”, így minden más művészetnél jobban igaz rá, hogy lenyomata saját korának – hangsúlyozta Doncsev András.

A Nemzeti Kulturális Alap alelnöke emlékeztetett arra, hogy az NKA tizennégy éve foglalkozik műemlékvédelemmel, ez jelenleg az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiuma feladata az alapon belül.

A tizennégy év alatt az NKA mintegy 7 milliárd forintot költött műemlékvédelemre, ez évente átlagosan félmilliárd forintot jelent, de voltak kiugró esztendők, például a 2013-as. Ekkor célzott támogatásként a szigligeti Esterházy-kastély, illetve a zsennyei Bezerédi-kastély, illetve nyolc ormánsági fakazettás templom rekonstrukciójához járult hozzá a kulturális alap – számolt be az alelnök.

Mint hozzátette, tavaly az Ybl-bicentenárium konferenciáit, kiállításait, megemlékezéseit 100 millió forinttal támogatta az NKA, de az alap segítségével újult meg az utóbbi időben a budajenői katolikus templom freskója és a váci zsinagóga belső tere is.

Doncsev András közölte: idén 400 millió forintból gazdálkodik a kollégium, ebből az összegből támogatja a 2015-ös Róth Miksa- és Rómer Flóris-emlékéveket is.

A nemrég megújult Várkert Bazárban immár a tízezredik látogatót köszöntötték a napokban az NKA által is támogatott Csók István-kiállításon – hívta fel a figyelmet Doncsev András, hozzátéve: ez is jó példa arra, hogy eredményesen lehet hasznosítani egy olyan műemléket is, amelynek tervezése idején sem volt pontosan kigondolva a funkciója.

Fotó: Építészfórum.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria