Magyar főpásztori szentmise Prágában Szent Adalbert ünnepén

Külhoni – 2018. április 24., kedd | 14:23

A břevnovi bencés főapátságban Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök és Petr Prokop Siostrzonek főapát mutatott be szentmisét április 23-án az Európa különböző területein szolgáló magyar papokkal és a helyi bencés közösség papjaival.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztori ünnepi szentmisének két apropója volt: a minden évben megrendezett Európai Magyar Papi Konferencia, amelynek április 23. és 26. között ad otthont a břevnovi bencés főapátság; illetve Szent Adalbert vértanú püspök április 23-i ünnepnapja – a csehek egyik legjelentősebb patrónusa több szállal is kötődik a magyar kereszténység megerősítéséhez.

Prédikációjában Cserháti Ferenc püspök kiemelte: Szent Adalbert kapocs e két nép között, s mi több, a lengyelek is nagy tisztelettel övezik, vértanúságát is lengyel földön szenvedte el. Adalbert bencés szerzeteseket küldött Pannonhalmára, és 994–995-ben személyesen is térített Magyarországon. A hagyomány szerint ő keresztelte meg Vajkot, ám újabb kutatások szerint a bérmálás szentségét szolgáltatta ki későbbi szent királyunknak; majd szellemi, lelki vezetője volt.

Adalbert személyének tisztelete erősen él; ő az esztergomi és a prágai egyházmegye védőszentje – hangzott el a homíliában. Cserháti Ferenc aktuális példaképnek nevezte Szent Adalbertet, aki „napjainkban különös figyelmet érdemel. A közép-európai népek apostola volt, és tevékenysége különösen időszerű egy olyan korban, amikor a visegrádi négyek újra a közép-európai népek összefogását tűzték zászlójukra, a közép-európai régió közös kulturális örökségének megerősítésén és egységén fáradoznak, és igyekeznek megőrizni abban a nemzetek sajátos örökségét és ennek sokszínűségét”.

Petr Prokop Siostrzonek, a břevnovi kolostor januárban beiktatott főapátja örömmel köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében ő is kiemelte Adalbert összekötő szerepét a cseh és a magyar nép között; majd – a vértanúság és keresztény áldozatvállalás okán – történelmi párhuzamot vont a két nép 20. századi két érsekének élete között.

A szentmisével egy időben zajlott a prágai főszékesegyházban Josef Beran érsek újratemetése. Beran érsek megjárta a dachaui koncentrációs tábort, majd kommunista börtönöket – emlékeztetett a főapát. Hozzátette: Josef Beran száműzetésben halt meg Rómában, és a Szent Péter-bazilikában helyezték végső nyugalomra. Utolsó kívánságának, hogy szülőföldjén temessék el, a kommunisták nem tettek eleg, csak most, halála után 49 évvel helyezhették Prágában örök nyugalomra. Petr Prokop Siostrzonek főapát Mindszenty bíboros életét állította párhuzamba Beran érsekével, ezzel is erősítve a történelmen átívelő cseh–magyar keresztény sorsközösséget.

A szentmisén Prágában élő magyar és cseh hívek is részt vettek.

Az összegyűlt, Európa különböző területein szolgáló magyar papok számára szervezett konferencia a bencés kolostor falai között folytatódott.

Szöveg: Veres Gergő

Fotó: Balga Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria