Már lehet jelentkezni az idei Szent Damján-táborba

Hazai – 2018. április 25., szerda | 12:13

Idén is megrendezik augusztus 5. és 10. között a fogyatékkal élő gyermekek Szent Damján-táborát a debreceni Dorcas Szabadidőközpontban. Az eseményre április 30-ig lehet jelentkezni.

A Szent Damján-tábor immár évtizedes hagyományokra tekint vissza. Az alapító Szent Damján-kört azzal a céllal hozták létre a Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei, hogy minden tag imádkozzon egy fogyatékkal élő gyermekért napi imája során. Ezzel párhuzamosan a szeminaristák a Magdaléneum Fogyatékosok Református Ápoló, Gondozó Otthonába kezdtek járni, hogy az ott élő sérült gyermekekkel foglalkozzanak, játsszanak, énekeljenek, és különböző szabadidős programokat szervezzenek közösen.

A papnövendékekben a lelki kapocs mellett egy személyes kapcsolat is létrejött. Kialakult az az érzékenység, mellyel a sérültek felé tudnak fordulni. Időközben már nemcsak a Magdaléneum lakóival szerveznek közös délutánokat, hanem a környező hasonló intézményekbe is eljárnak. Felmerült részükről az az igény, hogy – lehetőségeikhez képest – segítsenek a gyermekeken és azok családjain. Ezért szervezték meg az első Szent Damján-tábort, mely a Damján-kör egész éves munkájának koronája lett. A táborban való részvétel a kezdetektől fogva ingyenes a gyermekek számára. A költségeket adományokból és pályázati pénzekből finanszírozzák a szervezők.

A tábor célja, hogy azokon a családokon segítsen, ahol fogyatékkal élő gyermek él. A papnövendékek felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatnak, mennyi nehézséggel, külön fáradsággal is jár az az élet, ahol egy fogyatékkal élő gyermek színesíti a család mindennapjait. Ezért döntöttek úgy, hogy minden nyáron egy hétre átvállalják ezeket a terheket a szülőktől, és egy hétig nyaraltatják a gyermekeket.

Az első tábor élményei és sikere után a szülői visszajelzések tovább buzdították a kispapokat és a civileket. A program kialakításának egyik legfőbb szempontja, hogy a táborozó gyermekek maradandó élményekkel térjenek haza. Az évközi látogatások során az a tapasztalat, hogy a programok elérik céljukat – a gyermekek számára minden évben kiemelkedő esemény a Szent Damján-tábor.

A 2018-as Szent Damján-táborba táborozók (vagy képviselőjük) ITT, önkéntesek pedig ITT jelentkezhetnek április 30-ig.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria