Maradiaga bíboros: Legyen bátorságunk a helyén kezelni a gazdasági rendszert

Nézőpont – 2015. február 22., vasárnap | 18:03

Óscar Rodríguez Maradiaga bíborosnak, a Caritas Internationalis elnökének a „Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl” (Pope Francis: This Economy Kills) című kötet bemutatóján mondott beszédét összegezte a Catholic Herald.


„A gazdaság nem egy istenség. Kell, hogy legyen merszünk a helyén kezelni, hogy működése minél több ember javára váljék” – jelentette ki a bíboros, a Caritas Internationalis elnöke a Ferenc pápa: Ez a gazdaság öl (Pope Francis: This Economy Kills) című kötet bemutatóján. A kötetet, mely 2015 januárjában látott napvilágot Olaszországban, a La Stampa olasz folyóirat két újságírója, Andrea Tornielli és Giacomo Galeazzi rendezte sajtó alá.

A könyv címe az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdítás egy bekezdését (53.) veszi alapul: „Ahogyan a »Ne ölj!« parancsolat világos határt szab az emberi élet értékének biztosítására, úgy ma ki kell jelentenünk: »Nemet mondunk a kirekesztésen és az egyenlőtlenségen alapuló gazdaságra.« Ez a gazdaság öl.”

A kötetben megjelent az a 2014 októberében készült interjú is, melyből januárban már közöltek részleteket, és amelyben Ferenc pápa reagál az őt ért vádakra, miszerint marxista, illetve kommunista lenne, mert ragaszkodik hozzá, hogy a gazdaságot, a pénzügyi szférát, és a szabadpiacot kontrollálni kell, hogy a világ javai arányosabban legyenek elosztva.

„Nem mondtam semmi olyat, ami nem szerepel az egyház társadalmi tanításában – jelenti ki a Szentatya az interjú teljes verziójában. – Sőt, nem is technikai szemszögből néztem a dolgokat. Próbáltam leírni, ami történik.”

„Amikor az ember helyett a pénz kerül a rendszer középpontjába, amikor a pénz bálvánnyá válik, akkor az emberek a társadalmi és gazdasági rendszer egyszerű eszközeivé válnak, egy olyan rendszeré, amelyet súlyos egyenlőtlenségek jellemeznek, sőt, uralnak” – fogalmazott a pápa.

„Az ígéret úgy szólt, hogy amikor megtelik a pohár, akkor majd túlcsordul, és a szegények is részesülnek belőle – mondta Ferenc pápa az interjúban. – Aztán ehelyett az történt, hogy amikor tele lett volna a pohár, varázslatos módon egyre nagyobb lett, és semmi nem csorgott le a szegényekhez.”

Maradiaga bíboros arról beszélt, évek, sőt, évtizedek óta hallgatja, hogy a papok maradjanak csak a templomban, ne szóljanak bele a gazdasági ügyekbe. Azonban lelkipásztorként, aki nap mint nap szembesül a szegénység mértékével, kötelességének érezte, hogy gazdasági kérdésekkel is foglalkozzon.

Más lelkipásztorok, bár nem tanultak közgazdaságtant, tisztában vannak az egyház társadalmi tanításával, és tudják, hogy minden emberi tevékenységnek, köztük a gazdasági tevékenységnek is, van morális és etikai dimenziója – hívta fel rá a figyelmet Óscar Rodríguez Maradiaga.

„A katolikusoknak össze kell szedniük a bátorságukat legalább ahhoz, hogy kérdéseket tegyenek fel a jelenlegi rendszerrel kapcsolatban, amely a pénzszféra túlzott hatalmán alapul. (…) Ha a gazdaság az emberért van, és nem működik, akkor meg kell változtatni. De az embereknek kell ezért szót emelniük.”

A bíboros azt is szóvá tette, hogyan lehetséges az, hogy a pénzügyi és bankszféra vezetői, akiknek döntő szerepük volt a jelenlegi gazdasági válság kialakulásában, kényelmesen nyugdíjba vonulhattak és most békésen „golfozgatnak”, miközben emberek millióinak nincs fedél a feje fölött.

Maradiaga bíboros kritikával illette a Görögországra és más nehéz helyzetben lévő európai országokra rákényszerített megszorításokat is. „A mértékletesség keresztény erény” – mondta a bíboros, ám a szociális támogatások csökkentése, és a megnövekedett adók, amelyeket több országban be kellett vezetni, drasztikus intézkedések, melyeket leginkább a szegények szenvednek meg.

Nem ideológia vagy a gazdagokkal szembeni bizalmatlanság indította Ferenc pápát arra, hogy felemelje szavát – hangsúlyozta Maradiaga bíboros –, hanem az, hogy tisztában volt vele, „figyelmeztetni kell az embereket arra, hogy ez a gazdaság ölni is tud”.

Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros, szalézi szerzetes, Tegucigalpa (Honduras) érseke, a Caritas Internationalis elnöke, a pápa által felállított bíborosi tanács (C9) koordinátora. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktora.

Fotó: InfoVaticana

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria