Marcaliak zarándokoltak Fatimába

Kishírek – 2017. szeptember 20., szerda | 17:12

Az elmúlt héten 19 fős marcali zarándokcsoport utazott repülőgéppel a portugáliai Fatimába, hogy részt vegyen a fatimai jelenések 100. évfordulójára megrendezett szeptemberi nemzetközi zarándoklaton.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A zarándokok részt vettek az egyházi ünnepségeken. Különösen jelentős nap volt a 12-én zajló esti ünnepség, ahol több mint százezer zarándok és mintegy nyolcszáz pap imádkozta különféle nyelveken a rózsafüzért és tartott körmenetet a fatimai Szűzanya tiszteletére. Majd a leiria-fatimai püspök vezetésével közel ezer pap koncelebrált szentmisét. A szentmise egyik ünnepélyes pillanata volt, amikor Dominik Duka prágai bíboros a Prágai Kis Jézus-szobor másolatát ajándékozta António Augusto dos Santos Martónak, Leiria-Fatima püspökének, míg Duka bíboros a fatimai kegyszobor másolatát kapta ajándékba.

A következő napon Kiss Iván marcali plébános szentmisét mutathatott be a Jelenések kápolnájában, a fatimai kegyszobor mellett. A zarándokok tisztelegtek Kondor Lajos atya sírjánál is, akitől évekkel ezelőtt kapták ajándékba a fatimai kegyszobor másolatát. Ellátogattak a fatimai magyar kálváriára is, ahol egy időben több ezren végezték a keresztutat.

Fatimából eljutottak Sintrába, a portugál királyok egykori székhelyére; ezt követően Európa legnyugatibb pontjához, a Cabo da Rocca szirthez utaztak, ahol az Atlanti-óceán szépségében gyönyörködtek. A zarándokok ellátogattak Batáliába, mely az UNESCO világörökségének egyik legszebb szentélyét őrzi.

Ellátogattak Portóba is, megcsodálták a tőzsdepalotát, a katedrálist, majd a Calem pincészetben megtudták a titkot, hogyan keverik a szőlők vörös nedűjét – borkóstolásra is lehetőség volt. Nazaréban, az Atlanti-óceán kis halászfalujában beszippanthatták az óceán sós illatát.

A zarándoklat utolsó napján Lisszabonba utaztak, ahol a Belém negyedben megnézték a Belém-tornyot, a felfedezők emlékművét és a Szent Jeromos-kolostort. Hétfő hajnalban érkeztek Magyarországra.

Szöveg és fotó: Kiss Iván marcali plébános

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria