Március 25-én áldják meg a felújított miskolci görögkatolikus székesegyházat

Hazai – 2015. március 2., hétfő | 17:48

Megújult a görögkatolikus egyház több mint százéves miskolci székesegyháza, melyet magas egyházi méltóságok jelenlétében áldanak meg március 25-én – mondta Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke a március 2-án megrendezett sajtótájékoztatón. Az MTI híradása.

A múlt század elején épült, 1912-ben felszentelt, Nagyboldogasszonyról elnevezett székesegyház renoválása már elodázhatatlan volt. A mintegy százmillió forintos beruházást állami forrásból fedezte az egyház, a templom belső megújítását pedig a hívők adományai tették lehetővé – ismertette a püspök. A templom egyebek mellett új tetőt kapott, a falakat díszítő téglaburkolattal látták el, felújították a padokat, a fűtést korszerűsítették, diakónusi sekrestyét és keresztelőkápolnát építettek, a főhomlokzatra Seres Tamás festő-restaurátor faliképei, szekkói kerültek.

Orosz Atanáz elmondta: a felújított székesegyházat március 25-én Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Kongregáció prefektusa áldja majd meg, aki ezután Erdő Péter bíborossal és Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal, valamint számos más hazai és külföldi püspökkel végzi az ünnepi Szent Liturgiát.

A Szentszék 2011-ben bővítette ki a Miskolci Apostoli Exarchátus területét, és így több mint fél évszázad után Miskolc újra görögkatolikus püspöki székhely lett. Ennek élére Orosz Atanázt nevezte ki XVI. Benedek pápa. A püspökség fennhatósága alá hatvan parókia, több intézmény, iskola és mintegy ötvenezer hívő tartozik.

A görögkatolikusoknak Magyarországon két területi szervezetük van: a Hajdúdorogi Egyházmegye és a Miskolci Apostoli Exarchátus. A görögkatolikus vallást mintegy 250 ezren gyakorolják, többségük az ország északkeleti régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében él.

Fotó: Minap.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria