Márciusban szentelik fel Sopron új templomát

Hazai – 2015. január 22., csütörtök | 17:40

Március 1-jén szenteli fel Pápai Lajos győri megyéspüspök a hosszú évek munkájával felépült Szent Margit-templomot – közli a Győri Egyházmegye honlapja.


Éppen hetven évvel azután vehetik birtokba a hívek a Lövérek új templomát, hogy Boldog Apor Vilmos megalapította a soproni Szent Margit-plébániát.

A jelenleg még kápolnaként és plébániaként szolgáló villaépület mögött már ott magasodik a majdnem teljesen befejezett új templom, amelynek szükségességét már a plébánia alapításakor prófétai érzékkel tette szóvá Apor Vilmos. A munka lassan a végéhez ér, a belső berendezés alakulása mellett megkezdődött a templom körüli tereprendezés is.


A jelenlegi kápolna parókiaként és közösségi házként fog funkcionálni, a mögötte, a domboldalon fekvő új templom altemplomszintjét folyosó köti a jelenlegi sekrestyéhez. Az új templomban nem lesz harang, az megmarad a mostani haranglábon – mondta el korábban a Soproni Témának Supka-Kovács Tamás, a tervező Meander Sopron Építész Iroda Kft. építésze, vezető tervezője.


A hatszáz négyzetméteres épület háromszintes: az alagsorban ezer urnahelyes altemplom található, a 280 fős templomteret pedig hatvanfős karzat egészíti ki. A templom megközelíthető lesz gyalog a Szent Margit út felől, gépjárművel a Panoráma útról – ahol tizenöt parkolóhelyet is kialakítanak –, illetve a mostani bejáraton, a sekrestyén át. A létesítmény akadálymentesített lesz: mindhárom szintjét el lehet majd érni lifttel. A torony, amelyben belső csigalépcső vezet fel a kereszt alá, kilátóként is funkcionálhat majd.


A templomot építő közösség számára fontos volt, hogy az eddig környezetében megbújó jelenlegi kápolnával ellentétben a tornyon elhelyezett hét méter magas kereszt jól láthatóan jelezze az új templomot a lövéri kertek sorában.

Fotó: SzentMargit.Sopron.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria