Mazzarello Máriát ünnepelték a Don Bosco-nővérek Pesthidegkúton

Megszentelt élet – 2016. május 20., péntek | 10:49

A Segítő Szűz Mária Leányai Don Bosco Nővérek és a Szalézi Család május 14-én, szombaton szentmisével és vidám ünnepséggel emlékezett meg Mazzarello Szent Mária Dominikáról, a szalézi női rend társalapítójáról Budapest II. kerületében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepséget a mostoha időjárás miatt a Klebelsberg Kultúrkúriában kezdték szentmisével, amit Ábrahám Béla tartományfőnök mutatott be rendtársaival, a zenei szolgálatot az Eucharist zenekar látta el.

A tartományfőnök szentbeszédében kiemelte, hogy két dolog különleges az ünnepben. Az egyik, hogy a világegyházban az irgalmasság évét ünnepeljük, a másik pedig, hogy Mazzarello Máriát közvetlenül pünkösd előtt ünnepli az egyház. Ábrahám Béla kiemelte, hogy a szalézi nővér életében nagyon erősen megmutatkozik, mivé lehet az ember a Szentlélek által, hiszen egy földműves család egyszerű leányából, aki még írni sem tudott, Isten meghívására egy világméretű szerzetesrend elöljárója lett.

Mária képes volt meghallani és választ adni az Isten általi meghívásra, talán pont az egyszerűsége és csendessége révén, ami elég nyitottságot és készséget adott számára. Manapság szeretjük kézben tartani, előre látni életünk eseményeit, pedig nem kell tudnunk, mi lesz holnap. Azt kell tudnunk, hogy mi van ma – fogalmazott a tartományfőnök.

Ábrahám Béla hozzátette: Mazzarello Mária készséges eszköz volt Isten kezében. Azért volt alkalmas Isten művére, mert az egyszerűség, áttetszőség jellemezte, amiben nincs aggódás, nincs kisszerűség és nincs önmaga féltése. Mária látszólag sok mindenben alkalmatlan volna arra, amire Isten őt meghívta, és ezt ő maga is tudja, emberileg néha ellenkezik is, de hiszi, hogy aki őt meghívta, alkalmassá fogja tenni a feladatra. És ez a legjobb, ha maga Isten tesz alkalmassá minket a nekünk szánt hivatásra.

Mazzarello Mária ünnepe az irgalmasság évében arra sarkall, hogy még jobban elköteleződjünk az oratórium műve, az oratóriumi lelkiség és gondolkodásmód mellett. Maga az oratórium az irgalmasság helye és otthona, ahol találkozások, barátságok, közösségek születhetnek, ahol mindenki leteheti az élet terheit, mások tapasztalataival gazdagodva új megoldásokat találhat. Az oratórium lehetőséget ad mindenkinek, hogy felelősséget és szolgálatot vállaljon másokért, másokkal együtt, és az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit megvalósítsa – hangsúlyozta Ábrahám Béla, majd rámutatott: Mazzarello Mária irgalmassága csendes, a hétköznapokban gyakorolt alázatosságból, egyszerűségből fakadó szeretetteljes jelenlét.

A szentmise után az Eucharist zenekarral tölthettek vidám, lelkesítő perceket a vendégek, majd a Szent Család Óvoda óvodásai virággal köszöntötték a Don Bosco-nővéreket. 

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria