Megáldották az új temesvári plébánia szegletkövét

Külhoni – 2015. november 25., szerda | 16:04

November 22-én, vasárnap, Krisztus Király ünnepén Roos Márton megyéspüspök Beer Miklós váci püspök jelenlétében megáldotta a temesvár-józsefvárosi új plébániaépület szegletkövét.

A liturgián jelen volt Beer Miklós váci főpásztor, Bene Tamás püspöki titkár, Toman Zoltán, az egyházmegyei bíróság titkára, Molnár Zsolt parlamenti képviselő, az építkezéssel megbízott Constructim cég számos munkatársa, valamint a hívek népes csoportja.

Az ünnepélyes eseményen elsőként Szilvágyi Zsolt helyi plébános, az egyháztanács nevében pedig Horváth Rémusz, Tiba Sebastian és Wolf Marianne üdvözölték a jelen lévő főpásztorokat.

Miklós püspök édesapját ebben a templomban keresztelték, így számunkra megtiszteltetés, ha ennek okán józsefvárosinak is tekinthetjük – fogalmazott köszöntőjében Szilvágyi Zsolt plébános, majd kiemelte: az új plébániaépület jövőbe mutató és reményteljes vállalkozás.

Szentbeszédében Roos Márton megyéspüspök a plébániai hivatalnak jelenleg otthont adó épülethez fűződő emlékeit idézte fel, továbbá azokat a megpróbáltatásokkal teli éveket, amikor az ingatlanban az egyházmegye szempontjából meghatározó tevékenység folyt.

Emlékeztetett rá, hogy Wetzel György plébános itt jelentette meg saját nyomdájában a Sonntagsblatt folyóiratot; 1954-ben a székesegyház sekrestyéjéből ideköltözött a püspöki hivatal Kernweis Konrad ordináriussal és Cziza Ferdinánd általános helynökkel; itt hunyt el 1954. november 4-én a fegyházból szabadult Pacha püspök; itt élt évtizedeken át az ugyancsak börtönből szabadult Boros Béla segédpüspök; 1975-ig itt működött az Ordináriátus is.

Érthető tehát, hogy noha örvendünk az új plébániaépületnek, a régihez is ezer szállal kötődünk – fogalmazott a főpásztor.

Beer Miklós váci püspök Krisztus Király ünnepe kapcsán elmélkedett, majd felidézte, hogy amikor az egyik Szent Gellért-ünnepség alkalmával Temesváron járt, Roos Márton főpásztor személyesen kereste ki a keresztelési anyakönyvben az édesapja megkeresztelését igazoló bejegyzést.

Szeretettel hozom a Váci Egyházmegye üdvözletét, örömmel érkeztem ebbe a templomba, ahová egykor a nagyszüleim is jártak – fogalmazott a főpásztor.

A szentmise végén került sor az új plébániaépület szegletkövének megáldására. Elsőként Szabó Tibor segédlelkész olvasta fel a sarokkőbe elhelyezendő dokumentum szövegét, majd az irattekercset Roos Márton megyéspüspök réztokba zárta, és a fehér márvány szegletkőbe helyezte. Ezt követően az egybegyűltek körmenetben vonultak a készülő plébániaépülethez, ahol a sarokkövet a Constructim cég munkatársai beemelték a külső falban kialakított helyére.

Mint azt Szilvágyi Zsolt plébános elmondta, az építkezés idén nyáron, június 2-án kezdődött, és még az év vége előtt szeretnék, ha az épület tető alá kerülne. Az ünnepélyes átadásra jövőre kerül sor.

Forrás és fotó: Nyugatijelen.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria