Megfilmesítik a német színész-humorista zarándokkönyvét

Kultúra – 2014. augusztus 16., szombat | 18:49

Megfilmesítik Hape Kerkeling német humorista, színész, műsorvezető Szent Jakab-útról szóló, Németországban bestsellerré vált Ich bin dann mal weg címmel megjelent könyvét. A személyes hitélményét, az út találkozásait könnyedén, de nem sekélyesen bemutató írás filmváltozatában a Tetthely-sztár Devid Striesow alakítja a főszerepet.

Várhatóan 2015-ben lesz látható a mozikban Hape Kerkeling bestselleréből, a humorista-színész Szent Jakab-úti élményét bemutató könyvéből készült film. Julia von Heinz (Hannas Reise, Hanni & Nanni 2) rendezésében szeptemberig Berlinben, Brandenburgban és a zarándokút eredeti helyszínein folyik a forgatás. A főszerepekben a Tetthelyből ismert Devid Striesow mint zarándok, Martina Gedeck mint Stella, a némileg megközelíthetetlen svéd útitárs, Karoline Schuch mint Lena, a szkeptikus, bogaras angol újságíró és Katharina Thalbach mint Kerkeling Bertha nagyija. Kerkeling aktívan bekapcsolódott a forgatókönyv írásába – írta a DPA német hírügynökség.

A 49 éves színész, humorista egészségügyi problémák miatt 2001-ben rövid időre „kiszállt”, eltűnt a képernyőről, és azon a nyáron részt vett a közel 800 kilométeres Szent Jakab-úton Észak-Spanyolországban. Az erről írt könyve 2006 májusában jelent meg Ich bin dann mal weg ('Kiszálltam') címmel, 100 héten át vezette a bestseller-listát Németországban, s a mai napig közel öt millió példányban kelt el, ezzel Németország legsikeresebb ismeretterjesztő könyve. 12 nyelvre fordították le Kerkeling hol szórakoztató, hol mélyértelmű élményeit megörökítő írását.

Van benne bizonyos könnyedség, ami soha nem válik sekélyessé, felületessé – méltatta von Heinz a könyvet. Kerkeling jól látja az embert, de leírása soha nem romboló. Ha meg is nevettet egy-egy jellemrajza, a bemutatott maga nem válik nevetségessé. Átélhetően adja vissza a Jakab-út fizikai, lelki kihívást jelentő élményét – fogalmazta meg véleményét Martina Gedeck.

A Jakab-út elsősorban a találkozás helye, önmagunkkal és a másik emberrel – ezt helyezi középpontba a film. Kerkeling maga több interjúban vallott arról, hogy az út számára az Istennel való találkozás élményét is megadta.

Az elmúlt években Kerkeling számos esetben nyilatkozott spirituális témákban, ami sokak kritikáját kiváltotta. Ursula Caberta német szektaszakértő, a szcientológia németországi betiltásának élharcosa Az ezotéria feketekönyve című könyvében a Kerkeling-jelenségről is állást foglal. Rámutat arra, mennyire fellendül az ezoterikus irányzatok piaca – gyógyító erejűnek tartott tárgyak eladása, kurzusok látogatottsága – amikor egy-egy celeb körbekürtöli spirituális élményeit. Amikor Hape Kerkeling magát keresztény felépítménnyel rendelkező buddhistaként írja le, arra bátorít sok elbizonytalanodott embert, hogy nyugodtan eszkábálják össze saját vallásukat – hangzik a szakértő kritikája.

Statisztikai adatok azt mutatják, Kerkeling könyve megjelenését követően 70%-kal nőtt a Santiagóba zarándokolók száma. Bár tudományosan nem igazolható, hogy ez a könyv hatásával magyarázható, Németországban azonban az általános vélekedés neki tulajdonítja.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria