Megfordult a tendencia – Terjed a világon az éhezés

Kitekintő – 2017. szeptember 16., szombat | 12:46

Több mint egy évtized javuló tendenciái után az éhezés újra nőtt, és tavaly már 815 millió embert, ami a teljes lakosság 11 százaléka, érintett bolygónkon – tájékoztatott az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember 15-én egy új ENSZ-felmérés nyomán.

Eközben a nem megfelelő táplálkozás számtalan formában bukkan föl világszerte, emberek millióinak egészségét befolyásolva.

Az éhezők számának 38 millió főnyi növekedését főként a fegyveres konfliktusokkal és a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségekkel magyarázzák a UNICEF (az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja), a WHO (Egészségügyi Világszervezet), a FAO, az IFAD (Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap) és a WFP (Világélelmezési Program) szakértői.

Mintegy 155 millió öt év alatti gyermek alacsony növésű, 52 milliónak a testsúlya nem éri el a korosztályának megfelelő szintet – olvasható Az élelmezésbiztonság és táplálkozás helyzete a világon 2017 kiadványban. Mindeközben 41 millió gyermek túlsúlyos, ahogy sok felnőtt is. A vérszegénység leginkább nőknél gyakori probléma. A már említett okok mellett mindezekben az életmódbeli változások is közrejátszanak.

„Az elmúlt évtizedben a fegyveres összetűzések száma drámaian megemelkedett, ezek egyúttal sokkal komplexebbek is lettek” – olvasható a közös előszóban, amely kiemeli, hogy az éhező és alultáplált gyermekek aránya a konfliktuszónákban a legmagasabb.

Éhínség tört ki Dél-Szudánban 2017 elején, és nagy a valószínűsége, hogy újra megjelenik ott vagy máshol Afrikában, például Nigériában, Szomáliában vagy Jemenben.

De sok más helyen, ahol egyébként béke honol, az El Niño időjárási jelenség okozta szárazság vagy áradás, illetve a gazdasági növekedés megtorpanása járult hozzá az élelmezési és táplálkozási helyzet romlásához.

A szervezetek által feltárt legfőbb adatok:

Éhezés és élelmezésbiztonság
A 815 millió éhező (11 százalék) területi eloszlása és számarányuk a kontinens lakosságára vetítve:
– 520 millió Ázsiában (11,7 százalék)
– 243 millió Afrikában (20 százalék)
– 42 millió Latin-Amerikában és a Karibi-térségben (6,6 százalék).

Táplálkozási problémák
– Az öt év alatti gyermekek száma, akik elmaradtak a fejlődésben (magasságuk alacsony): 155 millió, közülük 122 millióan háborús területeken élnek;
– az öt év alatti gyermekek száma, aki elmaradtak a fejlődésben (testsúlyuk alacsony): 52 millió;
– túlsúlyos felnőttek száma: 641 millió (13 százalék a teljes felnőtt korú lakosságon belül);
– túlsúlyos gyermekek száma: 41 millió;
– vérszegénység a szülőképes korú nők körében: 613 millió (a teljes csoport 33 százaléka).

A konfliktusok hatása
– A 815 millió éhező emberből 489 millióan élnek konfliktuszónákban.
– Az éhezés előfordulása a háború sújtotta országokban 1,4–4,4 százalékkal magasabb, mint máshol.
– Ha adott térségre a fegyveres konfliktus mellett intézményi és időjárási instabilitás is jellemző, ez a szám 11–18 százalékra is nőhet.
– Az elhúzódó konfliktusokkal megküzdeni kényszerülők esetében 2,5-ször nagyobb a valószínűsége az alultápláltságnak.

Ez az első alkalom, hogy a UNICEF, a WHO, a FAO, az IFAD és a Világélelmezési Program szakértői közösen dolgoztak ki éves jelentést az élelmezésbiztonság és a táplálkozás világszintű helyzetéről a világon. A kiadvány a fenntartható fejlődési célok figyelembevételével készült.

Forrás: FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

Fotó: FAO, Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria