Meggyalázták a bencések síremlékét Komáromban

Külhoni – 2015. április 17., péntek | 11:45

Gyalázkodó feliratokat firkált ismeretlen tettes a komáromi temetőben lévő bencés kripta sírköveire. Az eset a múlt héten történt, a bencések jogi képviselője április 10-én tett feljelentést az ügyben – tájékoztat a pozsonyi Új Szó Online.


Pénteken telefonon tettem feljelentést a rendőrségen, és hétfőn a nyomozóval együtt mentünk ki a helyszínre. Addigra a sírkövet valaki letisztította, de az előzőleg készített fényképek alapján a rendőrség eljárást indított ismeretlen tettes ellen – mondta el Szalay György, a komáromi bencések jogi képviselője, akinek véleménye szerint az eset összefügghet a bencések elleni hangulatkeltéssel és a komáromi rendház ellen a nagyszombati érsekség részéről indított támadásokkal.


A bencések jog- és vagyonfosztása ügyében egyébként nincs új fejlemény, Orosch János nagyszombati érsek nem respektálta a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációja állásfoglalását (az ügyről korábbi cikkünkben beszámoltunk), miszerint a rendház megszüntetéséről általa kiadott dokumentum érvénytelen.

Húsvét előtt magánszemélyek indítottak petíciót a komáromi bencés rend támogatására és annak érdekében, hogy a kongregáció maradjon a Duna-parti városban. Az aláírásgyűjtés április 26-án, Jó Pásztor vasárnapján is folytatódik.

Fotó: Bumm.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria