Meggyilkoltak egy szerzetesnővért a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Kitekintő – 2016. december 2., péntek | 13:30

Marie Claire Agano nővért az irodájában gyilkolták meg november 29-én. Valószínűleg fegyveres rablótámadásnak esett áldozatul Bukavuban, Dél-Kivu tartományban, ahol hosszú évek óta véres háború dúl az ásványkincsekért. A Krisztus Király Ferences Nővérei Kongregáció tagja volt.

A Pápai Missziós Művek folyóirata, a Mondo e Missione (Világ és Küldetés) hozta nyilvánosságra a hírt. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a szerzetesnővért november 29-én este gyilkolták meg az irodájában, abban a szakképzési központban, amelynek a vezetője volt a Mater Dei-plébánián Bukavuban. Valószínűleg rablótámadás áldozata lett.

Bukavuban már hosszú listát lehet írni a misszionáriusokról, akik az evangéliumért adták életüket. Köztük volt Olga Raschietti, Lucia Pulici és Bernardetta Boggian nővér: 2014-ben gyilkolták meg őket a szomszédos Burundiban, ahová azután mentek, hogy hosszú időn keresztül a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgáltak.

Christophe Munzihirwa érseket húsz évvel ezelőtt ölték meg a világnak ezen a konfliktusoktól sújtott, a békét hosszú ideje nem ismerő területén. „Meghalni olyan dolog, amelyre az ember egész megelőző létezése során készül. És ez a végső csend egy gazdag jelentésű szó annak számára, aki képes belülről figyelni” – írta korábban az érsek. Dél-Kivu tartományban, amelynek székhelye Bukavu, nagy jelentőségük van ezeknek a szavaknak. A térség erőszaktól, háborútól hangos, az emberek fenyegetettségben élnek. Háború dúl az aranyért, kobaltért, ónkőért és más értékes ásványokért, melyekben gazdag ugyan a terület, de ez a kincs nem a helyi lakosságot gazdagítja.

„Az ember nem maga választja meg, hogyan hal meg, de azt igen, hogyan él. Ez a döntés pedig ide vezethet – nem feltétlenül, nem azért, mert valaki ezt akarja, hanem lehetőségként. Azt hiszem, egy ember akkor válik szabaddá, amikor kész arra a lehetőségre is, hogy meghaljon azokért a dolgokért, amelyekben hisz, vagy még inkább azokért az emberekért, akikkel együtt él. Akkor semmi nem állíthatja meg. Talán akkor kezd el, eleinte félénken, de igazán szeretni” – írta Marie Claire Agano nővér halálára Teresina Caffi xaveriánus nővér, aki Olaszország és a Kongói Demokratikus Köztársaság között ingázva végzi misszionáriusi szolgálatát.

Forrás és fotó: Mondoemissione.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria